Luontoretkellä Havaijilla

on

Hääpäivän kunniaksi matkustimme kesällä 2019 toiselle puolelle maapalloa. Havaijista tulee monelle mieleen Honolulun maisemat, mutta me valitsemme saareksemme aktiivilomailijoille sopivan Big Islandin.

Saari on Havaijin suurin, ja sen luonto on ällistyttävä. Big Islandilla voi kokea maailman 14 ilmastovyöhykkeestä 10 – lämpötila vaihtelee tällöin aina nollasta reiluun 30 asteeseen. Vastaavaa vyöhykekimaraa voi tuntea vain Uudessa Seelannissa. Siellä tosin alue on laajempi, joten erot eivät ole niin huomiota herättävät.

Big Islandin ilmastovyöhykkeistä saa sopivan tuntuman, kun ottaa ajokiksi avoauton ja hurauttaa reilut 50 kilometriä saaren läpi tuntien iholla lämpötilan vaihtelut ja nähden kasvillisuuden kirjon tundrasta aron kautta monsuunimetsään.

Kannattaa kokeilla

  1. Kiipeä äänettömyyteen: Big Island on tulivuorisaari. Kirjaimellisesti. Sen näkyvä osa on tulivuoren yläosaa. Korkein huippu on Mauna Kea, joka kohoaa merenpinnasta 4 000 metrin korkeuteen ja jatkuu pinnan alla 13 000 metriä. Huipputunnelmiin päästäksemme ajoimme Mauna Loalle aistimaan viileän ilman ja patikoimaan ohuimmassa ilmassa ikinä. Samalla saimme kokea täydellisen äänettömyyden, koska niin ylhäällä ei kasva mikään, siellä ei ole eläimiäkään.
  2. Yövy sademetsässä: Ilta saapuu Havaijille jo noin seitsemän aikaan illalla, jolloin laskeutuu säkkipimeys, koska saarella ei suosita katuvaloja. Big Islandilla halutaan suojata Mauna Kean päällä sijaitseville observatorioille parhaat mahdolliset avaruusnäkymät. Kun sademetsässä laskeutuu pimeys, alkaa sirkutus. Kaikenlaiset linnut aloittivat yökonserttinsa, joka kesti aamuun asti. Toisena yönä älysimme laittaa jo ikkunanluukut kiinni.
  3. Upota varpaat jalokivihiekkaan: Big Islandilla voi uida valkealla, mustalla ja vihreällä hiekkarannalla. Uimme näillä kaikilla, mutta lähtemättömimman jäljen jätti vihreä jalokiviranta, sillä näitä vihreitä rantoja on maailmassa vain neljä. Papakolea Beachille pääsy vaati reilun viiden kilometrin patikoinnin kuumalla aavikolla ja jyrkän laskeutumisen rannalle. Laiskimpia turisteja varten oli tarjolla ruosteinen, kilvetön avolava-auto, joka rytyytti matkan edulliseen parinkymmenen dollarin hintaan.

Jos on aikaa vain yhteen, valitse

Varpaiden upotus jalokivihiekkaan, sillä pääset samalla reissulla myös uimaan.

Vältä/väistä

Suppailua aallokossa, koska taatusti kaadut, sillä Havaijin rannoilla tuulee aina. Jos kuitenkin haluat vesiurheilla suppailun syntymailla, kiinnitä lauta jalkaasi kiinni.

Katse lisää matkakuvia USA:sta Pinterestin Available World -matkablogista.

Advertisement