Samppanjan syntysijoilla

Matkustimme samppanjan syntysijoille Epernayhin kesällä 2017. Olimme matkanneet autolla yli Itämeren ja läpi Saksan. Kohteena oli samppanjan pääkaupunki, joka kuulostaa ylelliseltä ja hohdokkaalta, mutta totuus olikin yllättävän teollista ja raskasta maataloutta.

Totta kai samppanjan pääkaupungissa on hieno pääkatu, jota reunustavat ikiaikaiset samppanjan valmistajien linnat. Mutta niiden takaa löytyykin suuret tuotantotilat. Itse kaupunkia ympäröi silmänkantamattomiin viinitarhoja, joista löytyy kuuluisien samppajamerkkien viiniköynnösrivistöt.

Kannatta kokeilla

  1. Tasting pikkutilalla: Epernaysta löytyy kaikki suuret samppanjabrändit, mutta suurimmaksi osaksi viinirypäleet kasvattaa pienet maatilat ympäri maakuntaa. Yhteensä pieniä tuottajia on noin 3 000. Olimme saaneet viiniä maahantuovalta tutultamme vinkkejä tuottajista, joiden tiloilla kannattaa käydä. Gaston Collardin tilalta saimmekin hyvän perehdytyksen samppanjalaatuihin ja lastin laatujuomaa kotiinvietäväksi.
  2. Tanssita samppanjapulloa: Epernayn alta löytyy sata kilometriä samppanjakellareita. Me vierailimme Moet & Chadonin kellareissa, joissa oli miljoonittain samppanjapulloja. Tiesitkö, että samppajapulloja pitää tanssittaa eli pyöräyttää, jotta sakka saadaan poistettua juomasta? Isot valmistajat pyöräyttävät samppanjoita koneellisesti, mutta pikkutilalliset pyöräyttävät pullonsa itse päivittäin. Ammattitanssittaja pyörittää päivässä 50 000 pulloa molemmin käsin. Mekin pääsimme tanssittamaan Collardin samppanjaa.
  3. Samppanjamuseosta hyvät ja hauskat faktat: Lyhyen matkan päässä Epernaysta vierailimme Champagne Colletin ylläpitämässä samppanjamuseossa, jossa opimme, että maa viiniköynnösten alla maksaa miljoonan hehtaarilta ja koska se on tehokäytössä, sitä pitää välillä lepuuttaa. Viiniköynnökset pidetään sopivan matalana, jotta niiden lehtiä pystytään harventamaan helposti ja aurinko pääsee kasvattamaan rypäleistä isoja ja mehukkaita. Samppanjapullot korkitetaan kahteen kertaan, jotta niistä saadaan sakat liikkeelle tanssiatten ja jäädyttäen.

Jos on aikaa vain yhteen, valitse

Tasting pikkutilalla, koska siellä viinirypäleet oikeasti viljellään ja pääset varmasti maistamaan jokaisen laadun.

Vältä/väistä

Epernayta maanantaisin, sillä Epernay on silloin kiinni. Onneksi löysimme yhden ravintolan, joka oli auki.

Katso lisää matkakuvia Pintereistin Available World -matkablogista.

Epernayhyn saavuimme Moselin mutkasta, jossa yövyimme pienellä viinitilalla. Lue vinkit mm. viinipatikointiin.

Advertisement