Vihreät Färsaaret

Vietimme muutaman päivän Färsaarilla kesällä 2016. Lensimme sinne Reykjavíkista ja matkamme jatkui sieltä Kööpenhaminaan. Färsaarten lentokenttä sijaitsee pienellä Vågarin saarella kahden vuonon välisellä maakaistaleella. Lentokoneen maksuton virvoketarjoilu varmisti, että matkaseurana ollut färsaarelainen kuoro pysyi vireessä ja laskeutumisen seuraaminen ei jännittänyt niin paljon.

Kannattaa kokeilla

  1. Löydä lunnit: Onko mitään sympaattisempia lintuja kuin lunnit? Ei, joten ne oli nähtävä. Usean yrityksen kokemuksella voin kertoa, että varmimmin tämä onnistuu, kun matkustaa Mykinesin saarelle, jonne pääsee pienellä kalastajatyyppisellä laivalla. Lunnit olivat ottaneet pienen saaren omakseen. Saaren penkereet olivat täynnä pesiä, joissa toinen pariskunnasta nökötti poikasten kanssa. Toinen haki mereltä pikkukaloja nokan täydeltä ja singahti kalat suussaan pesän suuaukosta sisään. Jos lunnien seuraamisesta tulee nälkä, saarella on pieni kahvila, jossa ei voi maksaa kuin käteisellä. Meillä ei sitten ollutkaan niin nälkä.
  2. Seuraa lampaita: Färsaarilla voi hyvin haikata, mutta merkittyjä reittejä ei ole kovin runsaasti. Sen sijaan lampaita on, ja lampaiden tekemiä polkuja. Lampaiden polut eivät ole suoraviivaisempia, mutta ainakin ne ovat päteviä. Saarilla ei onneksi eksy helposti, koska meri on joka paikassa läsnä. Kulku ruohoisilla vuorilla on helppoa, mutta korkeuserojen takia rankkaa – vähintäänkin fyysisesti.
  3. Syö sammalta (ja muutama muu annos): Yhden unohtumattomammista illallisista olen syönyt Torshavnissa Koks-ravintolassa. Michelin-tähden ansainnut ravintola sijaitsee muutaman kilometrin päässä kaupungista, ja sinne pääsee vain autolla. Ravintolassa oli vain muutama pöytä, ja hiljainen musiikki soi vaimeasti taustalla. Ruoka valmistettiin ravintolasalin yhteydessä olevassa keittiössä, ja kaksi tarjoilijaa tarjoili ruuat synkronoidusti. Maistelumenun lukuisat annokset oli valmistettu lähialueen raaka-aineista, ja ne olivat hyvin kekseliäitä ja kauniisti aseteltuja. Ikkunasta avautui hämärtyvä vuonomaisema. Tunnelma oli harmoninen.

Jos on aikaa vain yhteen, valitse

 Lampaiden polut, sillä niitä pitkin pääset patikoimaan pitkin kauniita kukkuloita, joita olit tullut saarille ihailemaankin.

Vältä/väistä

Kiireistä ajelua, sillä tiet kulkevat saarten reunoja pitkin ja ottavat aikansa. Päällystetyt tiet ovat ylipäätänsä ällistyttävän erinomaisessa kunnossa, vaikka paikoin kovin kapeita.

Nämä kuvat kannattaa katsoa Pinterestistä Available world -kuvatauluista.

Advertisement