Pussi turvaa lentosi

Shanghain lentokenttää turvatarkastuksen jälkeen – huoh.

Koko touhu lentokentillä alkaa luultavasti väärinymmärryksestä muutama vuosi sitten. Joku Lontoossa toimiva korkea-arvoinen ja arvonsa tunteva turvallisuusviranomainen koittaa kirjoittaa ohjeita lentokentille: ”Pyytäkää asiakkaita keräämään nesteet vaikka yhteen pussiin tarkastuksen nopeuttamiseksi”. Tästä se pallo lähti pyörimään. Luulivat kentillä, että pussi pysäyttää räjähdykset, joten se täytyy sulkea sitten tiiviisti. Levittivät tietonsa sitten muihinkin maihin. Ja nyt meitä kaikkia sitten kyykytetään.

Saavumme hyvissä ajoin Pirkkalan lentoasemalle, sillä turvatarkastuksissa on kuulemma ruuhkaa. Edessämme jonossa on keski-ikäinen nainen. Hän laittaa tavaransa siististi hihnalla olevaan laatikkoon ja kävelee metallinpaljastimen läpi. Piippusta ei kuulu. Kaikki hyvin. ”Eipäs nyt mennä mihinkään”, kivahtaa virkailija.

Laukussahan on nesteitä ja vielä ilman pussia! Laukusta löytyykin erittäin pieni putkilo ripsiväriä (onko se nestettä?). Rouva passitetaan kauppaan ostamaan pussia ja takaisin jonon hännille. Siksikö, että ripsiväri olisi voinut vaarantaa turvallisuuden ja tulvia ulos putkilostaan. Syy taitaa löytyä ohjeistuksesta, jota kukaan ei ymmärrä. Toimenpiteen vaikutukseksi jää tehokas mieliharmin aiheuttaminen, turvallisuuden kanssa asialla ei ole tekemistä.

Toinen mainio esimerkki on läpinäkyvä tuubi hiusgeeliä, joka minulla oli taannoin mukanani. Se oli kooltaan 125 millilitraa, joka siis ylittää sallitun desilitran. Pohjalla oli kuitenkin erittäin vähän geeliä, jonka jokainen voi silmin havaita. Siis ihan tilkka. Sitä ei saanut viedä turvatarkastuksesta läpi, koska pakkauskoko oli liian suuri.

Seuraavalla kerralla taidan ottaa ihan kiusallani mukaan puolen litran kokiksen, jonka sitten tyhjennän ennen turvatarkastusta viiteen desilitran säiliöön. Heti turvatarkastuksen jälkeen kippaan ne sitten takaisin tyhjään pulloon, jonka toki tyhjänä saa tuoda läpi. Luonnollisesti tarkastuksen jälkeen olevasta kaupasta voi ostaa kolapulloja ja hammastahnoja, ihan niin paljon kuin vain kukin haluaa. Pussit voi heittää myös mäkeen turvatarkastuksen jälkeen.

Lentokentän turvatarkastukset ovat muuttuneet limupullojen kyttäämiseksi ja meikkien siirtelyksi muovipusseihin. Tässä kulminoituu sama epäloogisuus kuin kynsileikkurin kieltämisellä lentäjiltä, sillä jokaisen koneen ohjaamosta löytyy palokirves. Bisnesluokassa ruokaillaan myös metallisin veitsin ja haarukoin, mutta ehkä terroristit löytyvätkin sitten halpalennoilta.

Turvallisuus heikkenee, kun aktiivisuus käytetään täysin vääriin asioihin. Matkustajien luottamus murenee ja ainakin omat fiilikseni alkavat kuumentua, kun pääsen taas kohta kentälle jonottamaan.

Advertisement

2 Comments

  1. Timo Rainio sanoo:

    Näinpä. En tiedä voiko esimerkkisi yleistään laajemminkin tätä aikaamme kuvaavaksi ilmiöksi. Jotenkin tarkoitus pyhittää monessa asioissa selvän maalaisjärjen käytön. Turvallisuus, on se sitten lentokentillä tai tietoverkoissa, on yksi esimerkki tästä. Auktoriteetit toinen. Se mikä on todettu toimivaksi keinoksi jossain Lontoon Heathrow:lla on automaattisesti paras tapa myös Pirkkalan kakkosterminaalissa. Tai jos joku toimintamalli on osoitettu toimivaksi maailmanluokan teollisuusyrityksessä, tarkoittaako se automaattisesti että sama menettely kannattaa apinoida sellaisenaan suomalaiseen pikkukuntaan. Esimerkkejä kyllä löytyy.

    1. Ville Availa sanoo:

      Näinhän se on. Halutaan tietysti myös näyttää yhtä professionaaleilta, kuin isommissa ympyröissä. Oma shownsa on tietysti vielä tuo matkatavaroiden käsittely, mutta siitä siten joskus myöhemmin lisää.

Kommentointi on suljettu.