Suomessa maailman surkeimmat saunat

Yksinkertainen on yleensä parasta saunomisessakin. Ei liikaa hienouksia ja hiukan suunnittelua.

Suomesta löytyy eniten saunoja maailmassa. Niiden määrää on yritetty laskea erilaisilla keinoilla, ja luvut liikkuvat satojentuhansien ja miljoonien välillä. Suomessa on siis monella mittapuulla laskettuna enemmän saunoja kuin missään muualla.

Olemme tottuneita erilaisiin saunoihin kerrostaloissa, mökeillä ja hotelleissa. Jokainen suomalainen osaa kuvailla mitä saunassa kuuluu olla, miten se toimii ja on varmasti myös osallistunut erilaisten saunojen lämmittämiseen.

Jokainen meistä siis tietää, miten sauna rakennetaan. Luultavasti tästä syystä suurinta osaa saunoista ei vaivauduta suunnittelemaan teknisesti tai toiminnallisesti. Mietintä taitaa nykyään liittyä enemmän oikean puulajin valintaan, kuituvaloihin tai kiukaan taakse sommiteltavien luonnonkivilaattojen väriin ja asentoon.

Perusasiat, kuten lauteiden oikea korkeus, unohtuvat. Alalaudetta ei osata rakentaa kiuaskivien yläpuolille, myös ylälauteen ja katon välinen tila on  yleensä liian korkea tai matala. Tämän takia useimmissa saunoissa varpaat palelevat samaan aikaan kuin päänahka paistuu. Moni myös luulee, että saunasta pitää tehdä tiivis, jotta lämpö ei karkaa. Listaa voisi jatkaa heikolla ilmanvaihdolla, vääränlaisella tai väärän kokoisella kiukaalla ja huonolla lämmityksellä.

Saunomisen perusajatus on lämmittää itse kiuas niin lämpimäksi, että löylyn heittäminen lämmittää saunomistilan oikealla tavalla. Jossain vaiheessa kun kerrostalosaunoihin asennettavat leivänpaahtimet keksittiin, alkoivat ihmiset lämmittää saunan seiniä kiukaan avulla. Pahimmillaan tämä sitten ilmenee uimahallin saunassa, kun tila polttavuudessaan ja kuivuudessaan houkuttelee lähinnä juoksemaan nopeasti altaaseen. Sama onnistuu toki monessa pienessä sähkökopissakin, joita lämmitetään liian pitkään ja kuumasti.

On Suomessa toki erittäin paljon loistavia saunojakin. Varmasti enemmän kuin näitä huonoja. Usein ne ovat vastakohta loistokkaille edustussanoille lasiseinineen ja kaakeleineen. Kaakeleita tuskin oli keksitty, kun nyt romahtamaisillaan olevat nokiset töllit rakennettiin. Näitä loistavia löylyhuoneita etsimään olin perustamassa Kiuluklubia aika tarkalleen seitsemän vuotta sitten. Seitsemään vuoteen on mahtunut aivan mahtavia saunoja upeissa maisemissa. Melkoisia yllätyksiäkin on koettu, kun isännän kehumasta ”aamuun asti voi saunoa” -savusaunasta, on loppunut puhti ensimmäisen tunnin kuluttua.

Saunominen on ennen kaikkea rauhallinen ja miellyttävä kokemus. Ei trendikaakeleita, valonheittimiä, liikaa kuumuutta, kuivuutta tai pikalöylyjä. Kunnon löylyihin kannattaa varata koko päivä aikaa. Oikein lämmitetty savusauna, suomalainen kesäinen järvi,  ruokaa, juomaa sekä hyvää seuraa. Siinä loistava resepti saunomiseen.

Advertisement