Some rakastaa huolimattomia huulia

Kuva: stock.xchg

Todistin taannoin Twitterissä tilannetta, jossa twiitattiin erään yrityksen liveseminaarin esitystä. Muutama seuraaja lähetti kysymyksiä twiittaajan välityksellä esittäjälle. Paluupostina twiittaaja referoi vastaukset, jotka herättivät lisäkysymyksiä ja kommentteja. Nopeasti livetilanteessa muotoillut vastaukset eivät kaikkia seuraajia miellyttäneet, joten organisaation toimintaa kommentoitiin kiivaasti. Yhtäkkiä keskusteltiin yrityksen suhteesta ydinvoimaan, joka ei todellakaan ollut esityksen aiheena. Maineriski aktivoitui välittömästi. Mitä puhuja olisi voinut tehdä toisin?

Aikaisemmin seminaaritilanteissa puhuja on puhunut sille yleisölle, joka on paikalla. Nyt yleisö on laajentunut, koska viestiä välitetään reaaliaikaisesti minne tahansa muualle. Ennen puhuja pystyi suunnittelemaan esityksensä niin, että powerissa oli keskeiset pointit ja niitä sitten täydennettiin suullisesti. Suullisen varaan voi huoletta jättää mielipiteet tai kärkevimmät kannanotot. Oman, suunnittelemattoman sisällön eli kysymykset ja varsinkin niiden vastaukset on voinut tilanteen herrana sallia tai sitten ei.

Nyt vastaukset siirtyvät livekontekstista eteenpäin. Hallitsemattomasti. Vielä jos esittäjä tulee puolihuolimattomasti heittämään huulta, on suuri riski, että asia ymmärretään toisessa ympäristössä väärin ja väärinymmärrys lähetetään innolla eteenpäin. 140 merkissä jää konteksti kadoksiin. Ongelma ei synny siitä, että lipsautuksia sattuu sanomaan, vaan siitä että ne lähtevät lentoon ja jäävät elämään.

Koska tilanne ei ole pelkästään salissa, on se otettava haltuun myös siellä, missä keskustelua käydään. Nyt tarvitaan apuvoimia sosiaalisen median puolelle, sillä puhuja hoitaa tilanteen salissa ja apurit hoitavat tilanteen somessa. Kärpät kommentoijat heittelevät nohevuuksia rohkeammin työpöytänsä ääreltä tai kotisohvalta kuin itse tilanteessa.

Yllättäviin kysymyksiin vastaamiseen puhujaa auttaa huolellinen valmistautuminen etukäteen. Edellisenä iltana muotoillut sopivat vastaukset pelastavat kiperässä tilanteessa, koska ei tarvitse ad hocina miettiä, miten sanansa asettelisi oikein. Somessa kiitäviin kommentteihin pääsee kiinni, jos laittaa esimerkiksi hastagatut twiitit tilaisuudessa näyttöruudulle, tällöin voi virrasta poimia kiinnostavimmat kysymykset itse esille ja vastata niihin heti.

Mutta kun tuolit tyhjenevät, tilanne ei ole ohi. Varsinkin, jos joku lennokas lausahdus on saanut siivet alleen. Somekanavia kannattaa seurata vielä jälkeenkin, vastata kommentteihin ja kirjoittaa asiasta vaikka blogissa lisää.

Somessa nokkelin vie potin, ja nopeimmat viestin välittäjät saavat irtopisteet. Jotta itsekin pääsee pisteille, on pelattava media ehdoin  – reagoida nopeasti ja käytetyssä kanavassa.

Advertisement