Talouskriisi tulossa. Uskotteko? Uskottehan te lopulta.

Sopisiko tähän kuvaan paremmin tekstiksi ”iloinen iltavalaistus” kuin ”koska Kiina joutuu kriisiin”.   Kuva: Availan matka-albumi.

Muistatteko, kun viime vuonna yrityksillä meni taloudellisesti tosi huonosti. Euro oli kriisissä ja kurssit laskivat, eikö sen pitäisi riittää selitykseksi. Päätöksenteko Euroopassa oli vaikeaa, ja luottoluokituksetkin vilisivät ylös ja alas. Tämän tiedon saamme mielestämme uskottavista uutisista.

Vahvistetaanpas tätä vielä viestillä, jonka luin juuri Hesarista. Uutisten mukaan yritykset tekevät huonoa tulosta viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Tämä oli varmasti uutinen myös yrityksille itselleen, harvalla kun varmasti on tässä vaiheessa tilinpäätökset olemassa – puhumattakaan, että niiden tietoja olisi julkaistu tiedotusvälineiden käyttöön. Kyseessä oli siis puhtaasti toimittajan mielipide eikä tieto.

Mieleeni tulee elävästi vuosi 2008, jolloin media, Kauppalehti etunenässä, teki valtavasti työtä vakuuttaakseen meidät suomalaiset siitä, että nyt menee tosi huonosti. Kun viestiä oli kerrottu riittävän kauan, saatiin vientiteollisuudesta riippumattomatkin yritykset ja ihmiset varpailleen ja pelkäämään tulevaisuutta. Tällöin markkinat ja kysyntä alkoivat sukeltaa, koska kukaan ei uskaltanut tehdä päätöksiä omista eikä yrityksien hankinnoista.

Toki maailman meno vaikuttaa meihin suomalaisiin suuresti. Olemme riippuvaisia vientiteollisuudesta, ja nopeasti toimivassa kansainvälisessä yhteisössä asiat vaikuttavat toisiinsa. Suhdanteet ja kurssit ovat historiallisesti sahanneet ylös-alas, ja näin ne tulevat aina tekemään.

Markkinat perustuvat luottamukseen ja tunteeseen. Päätöksiä tehdään sen mukaan, mihin suuntaan maailman uskotaan menevän. Tiedotusvälineiden kautta saatu tieto on avainroolissa näiden uskomusten synnyssä. Jos toimittajat jakavat mielipiteitään eli uskomuksiaan uutisina, voidaan puhua jo laman rakentamisesta. Sain kuluneella viikolla kätösiini uutukaisen 3T-lehden, pahaksi onneksi se oli lähtenyt hakemaan uusia lukijoita lamapuheilla – minulle on turha soitella ja tarjota tuota aviisia.

Itse pyrin muodostamaan näkemykseni eri toimialoilla toimivien yritysten kanssa keskustelemiseen sekä johtamani yrityksen tilausnäkymiin. Niiden perustella Suomessa sujui viime vuonna paljon paremmin eivätkä näkymät eteenpäinkään tavoita uutisten synkkyyttä. Mediasta haluan tietoa eikä ihmisiä säikyttäviä mielipiteitä.

Advertisement