Sharewoodissa ei passiiviset pärjää

Puput kertovat vapaaehtoistyöhön ilmoittautumisesta. Kuva Sharewood

Sharewood on sosiaalinen media, jossa kerätään avustuskohteille rahaa osallistumalla palveluun. Käyttäjille ja avustusjärjestöille palvelu on ilmainen, raha avustuskohteille tulee Sharewoodissa mainostavilta yrityksiltä. Sharewoodin idea on aktiivisesti yhteisöön osallistumisessa, joten Sharewoodissa ei Facebookin 90-10-1-sääntö toivottavasti päde.

Käyttäjän aktiivisuus kasvattaa omaa metsää. Oma metsäni on kasvanut lammella ja pienillä puilla, sitä koristaa muutamat kukkaset ja jokunen lintu on löytänyt sieltä paikkansa. Lisää eloa saan metsääni kommenttien arvostuksesta (peukutuksesta), muiden kommentoinnista, mainosten klikkailusta sekä sisällön tuottoon osallistumisesta kirjoittamalla blogeja tai lisäämällä valokuvia. Myös ryhmien perustamisesta ja niihin aktiivisesta osallistumisesta palkitaan.

Sharewoodin toimintaperiaate on ovela, sillä jotta metsäni kasvaa kohisten, vaatii se minulta roimasti aktiivisuutta eikä mitään hengailua. Jos ystävälläni on kielokimppu, tiedän, että nyt hän kommentoinut ainakin 365 kertaa. Ovelaan systeemiin kuuluu myös se, että ensimmäisistä aktiivisuuksista saa heti ensimmäiset kasvit ja eläimet, mutta sen jälkeen vaaditaan pikkuhiljaa enemmän ja enemmän. Osallistumisen ei tarvitse olla ihan pyytetöntä, sillä Sharewoodissa voi voittaa palkintoja hankkimalla arpoja. Arpoja voi hankkia itse tai muut voivat lahjoittaa niitä sinulle. Arpoja ei osteta rahalla vaan pisteillä, jotka karttuvat omalla aktiviisuudella.

Tämän omenapuun omistaja on kovan luokan klikkailija. Kuva Sharewood

Sharewood-addiktin tunnistaa yhdellä silmäyksellä: lahjoitusklikkailijoilla on puita; arvoista pitävillä elävä lampi; vapaaehtoistyöstä kiinnostuneilla elämiä ja ystäviä houkutelluilla lintuja. Sharewood ei ole unohtanut mainostajiaan, sillä kun klikkaan mainoksia, saan pisteitä ja kasvatan omaan metsääni, mutta samalla singahdan mainostajan verkkopalvelun sivulle. Vaikka omenapuun kiilto silmissä.

Sharewood kertoi vuoden aluksi, että sen palvelun käyttäjät ovat keränneet 40 000 euroa avustuskohteilleen klikkailemalla mainoksia ja voittamalla palkintoja. Itse olen tällä hetkellä hankkinut WWF:lle 90 senttiä. Lisää aktiivisuutta siis tarvitaan, onneksi tapoja on monia.

Advertisement