Appsi vs html5? Perheriita Torin Panimossa

Lerppu oli oman aikansa teknologiaa. Kysymys kuuluu, mikä on tämän. Kuva stock.xchng

Anna: Appsin saa sekunnissa auki, joten olen heti in ja on-the-edge. Minun ei tarvitse joka kerran avata selainikkunaa eikä varsinkaan tehdä mitään kirjautumismänöövereitä.

Ville: Usein käytetyt verkkosovellukset ovat yleensä jo valmiiksi auki selaimen välilehdellä ja tunnukset selaimen muistissa.

Anna: Useat aukiolevat ikkunat ja välilehdet syövät koneen tehoa, ja koneen kaatuessa raikuu sohvalta ärräpäitä. Huomaa, että sinulla on vain yksi kone omassa käytössäsi etkä joudu vaihtamaan laitetta tilanteiden mukaan. Appsit on suunniteltu juuri sitä palvelua silmälläpitäen, joten ovat käyttäjäkokemukseltaan miellyttäviä.  Plussailukin sai uutta buustia, kun saan simppelisti selattua omat piirit nopeasti läpi.

Ville: Appsit täytyy asentaa erikseen ja päivittää. Kun laite on asennettu täyteen, appseja ei niiden käyttäminen tai edes löytäminen sieltä seasta ole kovin kätevää.

Anna: Eihän kukaan järkevä asenna kuin ne appsit, joita säännöllisesti tarvitsee. iTunes-apps ehdottaa päivitettävät sovellukset ja päivittää tarvittaessa kaikki kerralla parissa minuutissa. Montaa sovellusta ei tulisi käytettyä joka päivä ilman appseja, sillä selainversiot on kankeita käyttää.

Ville: Appsit tulivat korvaamaan verkkopalveluista puuttuvaa sujuvaa käyttöliittymää. Nyt kun tämä tekniikka on html5-muodossa olemassa, on appsien ajatus jo vanhentunut. Perimmältäänhän on kyse siitä, asennetaanko sovellus osittain käyttäjän laitteeseen vai käytetäänkö sitä selaimen välityksellä palvelimelta.

Anna: Tällä hetkellä selainversiot ovat erittäin paljon huonompia käyttää. Esimerkiksi sääappsit (Weather HD) ovat  jotain ihan muuta kuin kökkögrafiikka. Valokuva näyttää lumisateen lumisateena – oikeasti. Booking.comin appsi tuo heti näkyviin kartan ja vaihtoehdot;  selaimella joutuu vierittämään ikkunaa pysty- ja vaakasuunnissa ja linkkejä täytyy pyydystää pitkin ruutua.

Ville: Toteutustapa ei vaikuta visuaalisuuteen tai toteutusmahdollisuuksiin. Kyseessä on vain webbisaitin käyttämiseen rakennettu yksinkertaisempi käyttöliittymä, se kannattaisi varmasti toteuttaa myös suoraan webbiin, jotta erillistä appsia ei tarvittaisi. Reilu kymmenen vuotta sitten kaikki ohjelmat piti asentaa paikalliselle koneelle, josta niitä käytettiin. Sitten huomattiin, kuinka kätevää sovellusten käyttäminen on selaimen kautta, jotta niitä ei tarvitsisi asentaa ja päivittää. Mobiililaitteiden kanssa sama kiertokulku on nyt käynnissä, koska heikkojen verkkoyhteyksien ja huonojen selainten ansiosta paikallisesti asennettavat ohjelmat tuntuivat aluksi ainoalta käyttökelpoisilta vaihtoehdolta. Kun yhteydet ja laitteet jatkavat kehittymistä, jaksamme tuskin tulevaisuudessa asennella niihin erillisiä sovelluksia halutessamme katsoa vaikka säätietoja.

Anna: Niin – tulevaisuudessa… Hyvä että appsit opettavat käyttäjäystävällisyyttä, nyt käyttäjät osaavat vaatia sujuvia verkkopalveluja. Do it.

Advertisement

10 Comments

 1. Murre sanoo:

  Appsien puolesta puhuva aika oleellinen asia unohtui eli appsien mahdollisuus hyödyntää suoraan laitteen teknisiä ratkaisuja kuten kameraa, GPS:ää, kiihtyvyysantureita jne. Taitaa mennä hetki ennen kuin selaimet ja HTML5 mahdollistavat tämän ainakaan yhtä saumattomasti.

  1. Ville Availa sanoo:

   Tämä on ihan totta eli hetki varmasti menee. Pidemmän hetken kulutta appsit lienevät kuitenkin historiaa.

  2. Matias sanoo:

   Tizen-käyttöjärjestelmässä, jolla Samsung on korvaamassa bada-käyttöjärjestelmän, mobiilisovelluksien ohjelmointirajapintana toimii HTML5. Käytännössä sovellukset pohjautuvat web-standardeihin ja WAC-laajennokseen (www.wacapps.net), jolla esimerkiksi GPS:ään ja kameraan pääsee käsiksi.

   1. Ville Availa sanoo:

    Kiitos kommentista Matias! Tähän tapaan sovellukset tulevat varmasti jatkossa rakentumaan.

 2. Jarmo sanoo:

  Komppaan Annaa! 🙂
  Vielä täytyy tehdä aika paljon töitä että käyttökokemus saadaan appsien tasolle. Ja käyttäjänä minulle on ihan sama mihin tekniikkaan toteutus perustuu, kunhan saan tehtyä haluamani asiat helposti.

  1. Ville Availa sanoo:

   Aivan. Hetki menee, mutta ei tulevaisuutta voi olla asennella erilaiset laitteet tuhansia ohjelmia täyteen.

 3. Anna Availa sanoo:

  No niinpä, tulevaisuutta tässä tod tarvitaan, mutta hienoa että verkkopalveluiden tekijät ovat havahtuneet appsien ylivoimaan. Olin niin kiivailun tuoksinnassa, että unohdin lehtien ja kirjojen appsit. Enää en suostu säännöllisesti seuraamiani selaimesta lukemaan. Tämän aamun saldona on luettu Hesari ja ladatut Gloria ja Kätilö. Me like.

  1. Ville Availa sanoo:

   No juu vaimokulta niinhän me luetaan päivittäiset lehdet.

 4. Hmmm, kyllä mun täytyy melkein yhtyä tuohon apps näkemykseen. Tosin nyt kun mulla on windows luuri niin en ole vielä ladannut yhtään softaa tähän. Ja juuri asensin mallinnustyökalun koneelle, kun totesin, että siinä on enempi ominaisuuksia…toisaalta taas jos webbikäyttöliittymä on hyvä ja siihen pääsee helposti käsiksi ja se skaalautuu mobiiliin niin se se vasta jotain olisi =)

  1. Ville Availa sanoo:

   Pihla, joidenkin ohjelmien kohdalla tämä on varmasti järkevää myös tulevaisuudessa, kuten tuollainen mallinnustyökalu. Yksinkertaisessa uutisten, kartan tai sään katselussa erilaisten ohjelmien asentelu tuskin tulee olemaan jatkossa järkevää.

Kommentointi on suljettu.