Perustutkinto ja diginatiivius eivät riitä

Lisää oikeita osaajia IT-alalla tarvitaan. Itse otetussa kuvassa taustalla mun huipputiimi.
Lisää oikeita osaajia IT-alalla tarvitaan. Itse otetussa kuvassa taustalla mun huipputiimi.

Jukka Heinonen oli käsitellyt hyvin aihetta (Helsingin Sanomat 2.10.2016) työllistymisestä IT-alalla pelkän ammatillisen tutkinnon pohjalta. Artikkelissa 27-vuotias Petri Pekkarinen jäi ilman oman alansa töitä. Esiin nostetaan ammatillisen peruskoulutuksen ongelma – eri asioiden pintapuolinen käsittely  opetuksessa.

Olen pyrkinyt tuomaan saman ongelman esiin jo vuosien ajan, mutta ketään ei ole tuntunut kiinnostavan. Esiin on noussut lähinnä tyrmistys, että mitäs me näille nuorille sitten tehdään ja eikö teille nyt voisi tulla joku kuitenkin työharjoitteluun.

Oppilaitosten tyrmistys, mitä me näille nuorille sitten tehdään.

Aikaisemmat perustason työt laitteiden huolloista peruskäyttäjien neuvontaan ovat vähentyneet sovelluksien ja koneiden laadun parannuttua sekä käyttäjien osaamisen kehittämisen myötä. Korkeiden työvoimakustannuksien maassa työn tuottavuuden ja jalostusarvon pitää olla myös jokaisessa tehtävässä huipussaan.

Ammatilliselle peruskoulutukselle ei ole ainakaan sovelluskehityksen tai peliteollisuuden kannalta mitään tarpeita nyt tai tulevaisuudessakaan. Ammattikorkeakoulunkin kohdalla opiskelijoilta vaaditaan selkeästi paljon omaa kiinnostusta ja motivaatiota, jotta opiskelija pystyy ponnistamaan ylös koulun tarjoamasta tasosta ja ylittämään juniorikehittäjältä työelämässä vaadittavaan lähtötason.

Alalla huutava pula oikeanlaisista työntekijöistä.

Nopeasti Hesarin artikkelia tai muita työllisyysuutisia lukiessa voi saada käsityksen, että IT-alalle ei kannata opiskella huonon työllisyystilanteen vuoksi. Minä sanon, että alalla on aivan huutava pula oikeanlaisesta työvoimasta. Haetaan erittäin kokenutta porukkaa, mutta myös valmistuvia. Vastuunsa tuntevat yritykset palkkaavat molemmista päistä eli paitsi suoraan koulunpenkiltä niin myös kokenutta ja vanhempaa väkeä.

Työtä saa parhaiten kehittämällä itseään, olemalla oikeissa verkostoissa sekä olemalla kiinnostunut mihin työn tuloksia käytetään ja miten ne hyödyntävät loppukäyttäjiä. Kotona pelailulla tai mobiililaitteiden sujuvalla käytöllä ei yleensä paikkaa IT-alalla vielä lunasteta.

Työntekijöitä taas vetävät puoleensa hyvin toimiva, avoin ja mukava yhteisö, joustavat ja uudet työntekemisen tavat, ammattimainen ja osaava hyvä tiimi sekä kansainvälinen työyhteisö.

Tätä juttua kirjoittaessa Ambientialla on avoinna paikkoja käyttöliittymäsuunnittelun, palvelumuotoilun ja sovelluskehityksen osaajille. Osaajia tarvitaan.

Advertisement