Elonmerkki# Tila palvelee työtä

Sisustusarkkitehti Vertti Kiven mukaan toimistot ovat suuressa murroksessa. Tietotekniikka on muuttanut toimistomaailmaa, sillä pian ei tarvita säilytystiloja. Tilat tulevat olemaan olohuonemaiset ja fiilistä tuovia. Työpaikasta tulee sosiaalisen kohtaamisen paikka, jossa on kivaa ja hauskaa. Tänä päivänä tila valitaan tehtävän mukaan, ei henkilökohtaisina tiloina. Tila palvelee työtä, koska tilan ja ihmisen kautta syntyy toimintaa.

Tiloissa on kyse energian siirtämisestä. Loppukäyttäjän puhuttelu lähtee sisällä olevasta tunnesolusta. Fiilismittarimme anturoivat tilanteet positiiviseksi tai negatiiviseksi. Sotkuisesta tilassa negatiivisuus kasvaa. Tilan tarkoituksena on synnyttää sarja voimakkaita muistijälkiä. Tarvitsemme erilaisia tiloja ja elämyksiä, yhteisiä kokemuksia, joita voi jakaa.

Tila synnyttää tietynlaisen mielikuvan asiakkaalle. Tätä tavoittelimme takavuosien työpaikkassani teknologiakeskuksessa, jossa oli tärkeää viestiä toimitiloihin kävijöille, että nyt ei olla kovassa, kylmässä ja teräksisen teknisessä paikassa, vaan ihmisläheisessä ympäristössä, jossa voi lähestyä erilaisten asioiden kanssa henkilökuntaamme ja käynnistä jää hyvä fiilis. Otimme yksinkertaiset keinot käyttöön. Toimitilamme sijaitsivat puistomaisilla alueilla, joten luonnon sisääntuominen oli – luonnollista. Verhoissa puiden varjot heijastivat ulkona olevia puita, seinien luontokuvat näyttivät alueen kasveja ja neukkarit nimettiin alueelta löytyvien puiden latinankielisillä nimillä. Samaa luontoteemaa jatkettiin muussa visuaalisessa materiaalissa esitteissä, vuosikertomuksissa, verkkopalvelussa, messumateriaaleissa jne. Itse työn tekeminen oli ikävä kyllä vielä perinteistä omissa pienissä työhuoneissa.

Kivi jyrähtää, että tiloihin kyllästytään nopeasti, sillä paratiisissakaan ei viihdytä. Kiven mukaan toimitiloissa ei ole tapahtunut yhtään mitään akselilla Martela ja Asko. Suunnittelu on saman toistoa, mikä kyllästyttää käyttäjää. Radikaali muutos syntyy kyseenalaistamalla kaikki, ja Kivi lupaakin radikaalin muutoksen 5-10 vuoden sisällä Space Aliven muodessa Space Aliven ideana on saada tila liikkeeseen, jotta siihen ei kyllästy. Ensimmäisen kerran tilasta saatava fiilis voi muuttua käyntikertojen välillä, ja tilat muuntuvat toiminnan mukaan esimerkiksi siirrettävien elementtien ja valojen avulla.

Elonmerkki on viestintäväen yhteinen ammatillinen Inforin järjestämä tapahtuma. Tänä vuonna 15 innokasta bloggaaja livebloggasi tapahtumasta noin seitsemän postausta/bloggaaja. Kirjoitetuksista kootaan kirja, jonka tuotto ohjataan hyväntekeväisyyteen.

Advertisement