Facebookin parisuhteellisuus

Ennen kirkonkellojen kilkkamista on Facessa jo kerrottu parisuhteesta. Kuva Flickr commons.

On tosi söpöä, kun Face-kaverin tietoihin tulee pieni, punainen sydän. Tästä seuraa välittömästi paljon tykkäyksiä, ja herää muutama kysymys.

Jos kaveri on ollut sinkku, kysymyssanat ovat tuttuja: kuka, mitä, missä, milloin ja kuinka kauan. Peruskysymysten jälkeen päästään Facebook-filosofisempiin: Mikä on suhteen laatu eli mihin se sijoittuu asteikolla tapailu-seurustelu-kihlat-häät? Ollaanko nyt kohdassa tapailun ja seurustelun vai seurustelun ja kihlojen välissä? Tuleekohan nyt myös suhteen loppupäähän vastaava jatkumo kaverista ei-kaveriksi ja lopulta blokkaukseen.

Entä jos pariskunta onkin jo vanha pari, onko nyt elähtänyt suhde kokenut uuden kukoistuksen, kun Facessakin mennään ilmoittamaan yhdessäolosta.

Pikkusydämiä käytetään myös manipulatiivisesti selvittelyyn siitä, ollaanko vai eikö olla yhdessä, kuten esimerkki Facebook-mokista osoittaa. Samalla tarkoituksella taitavat olla seiskapäivääjulkkikset, jotka luottavat Face-stalkkereiden ahkeruuteen raportoida parisuhteen statuksen muutoksia.

Facen parisuhteellisuuteen kuuluu kummallisuus siitä, että jos haluaa ilmoittaa olevansa parisuhteessa, täytyy olla kumppaninsa Face-kaveri. Noh, nyt ollaan parisuhteen periaatteellisten kysymysten äärellä ilman Facebookiakin: Onko puoliso kaveri?

Joka tapauksessa Facen parisuhteellisuuskysymykset ovat yhtä vaikeita kuin länsimaisilta pariskunnilta kysytyt kysymykset Intiassa. Osallistuimme mieheni kanssa konferenssin cocktail-tilaisuuteen, jossa meitä lähestyi uteliaana uppo-outo intialainen mies ja kysyi ujosti ”Oletteko naimisissa?”. Kun nyökkäilimme hieman hämillämme, hän heti jatkoi: ”Onko liittonne rakkausliitto?”. Rakastuneiden katseiden vaihdon jälkeen mies taisi pikkuisen sääliä meitä – köyhät.

Advertisement