Vuoskari syntyy wikissä: osa 1

Punakynästä tuli kertaheitolla legenda. Kuva stock.xchng

Vuosikertomuksen teko on jälleen alkanut. Tänä vuonna se onkin erityisen innostavaa, sillä kokeilen ensimmäistä kertaa vuoskarin tekoa yhteisesti sähköisellä alustalla.

Olen luonut wikiin perusrakenteeksi vuoskarin eri osat sopivan pieniin osiin pilkottuna. Omat osansa ovat myös taustamateriaaleille, ohjeille ja ideoille.  Blogiin kirjaan työvaiheita muistiin niitä varten, jotka osallistuvat tekemiseen prosessin myöhäisemmässä vaiheessa. Tuupparin olen aukaisut sisältöosan aluksi ja aikataulun avannut omaksi sivukseen.

Kertomusosioon olen vienyt vanhoja tekstejä odottamaan muokkausta, ja casejen ideointia varten olen linkittänyt kasan tiedotteita vuoden varrelta. Sivujen avainsanat auttavat käyttäjää hahmottamaan, missä vaiheessa mikin teksti on. Listattuna ne helpottavat löytämään seuraavaksi työn alle otettavan tekstin.

Edellisvuodesta uusiokäyttöön kelpaavat englanninkieliset tekstinpätkät ovat seuraavaksi siirtolistalla. Oikein odotan sitä keskustelua, mikä syntyy käännöstoimiston ehdottamista käsitteistä. Tänä vuonna kääntäjä pääseekin itse suoraan keskustelun ytimeen.

Kuvapankki on jo linkitetty ja viimeviikkoiset kuvaviennit listattu. Kiistanalaisimmat kuvat ajattelin laittaa näkymään sivulle suoraan kaikkien kommentoitavaksi. Toivon, että käyttäjät huomaavat etusivulta viimeksi muokatut dokumentit ja uusimmat kommentit, klikkavat muutokset näkyviin ja parantavat tekstiä oman mielensä mukaan.

Alkuviikosta lähetän käyttäjille sanasanat.  Kollegani alkavat heti uurastaa ideoimalla ja editoimalla sisältöä. Johdossa odottelenevat hiukan, että saamme tekstimassaa valmiimmaksi. Käännöstoimisto voi aloittaa  jo joulukuussa ensimmäisten valmiiden tekstien käännöksen itselleen sopivana hetkenä. Mainostoimistokin pääsee pikkuhiljaa kokeilemaan leiskojen toimivuutta aidolla aineistolla. Toden teolla he pääsevät mellastamaan vasta helmikuussa, kun suollan tilinpäätösaineiston wikiin.

Mielenkiinnolla jään odottamaan, miten vuoskariprosessi muuttuu, kun yhtään liitettä ei lähetetä sähköpostilla eikä dokumentteja versioida, kun teksti tehdään yhdessä valmiiksi –  ideoiden, kirjoittaen, muokaten ja kommentoiden. Eläköön tekstin evoluutio ja tekemisen revoluutio!

Advertisement

4 Comments

 1. Tiina sanoo:

  Mainio prosessointitapa! Avaat sitä hyvin. Tarjosit kertaheitolla virikkeitä pariin wiki-hommaan…Kirjoittamisesta tulee näin todellisesti yhteisöllistä (ja arvelen, että myös innostavaa).

  1. Anna Availa sanoo:

   Jee, hienoa että innostus tarttuu ja että wikeilyä pääsee soveltamaan ja jalostamaan. Muista sitten kertoa, kuinka omissa kirjoitusprokkiksissasi on käynyt.

 2. Matti sanoo:

  Kuulostaa jo melkein liiankin helpolta 🙂 Ilmoittelethan etenemisestä?

  Julkaistaanko tätä vuosikertomusta printissä ollenkaan? Mainostoimisto ja leiskat saavat vaan aina tuntosarvet pystyyn…

  1. Anna Availa sanoo:

   Tottahan työ sujuu kuin tanssi (niin nythän olin vasta lähettämässä niitä käyttäjätunnuksia 🙂 ) Ilman muuta jatko-osia seuraa, kunhan on päästy työskentelyyn käsiksi ja sitten kun koko komeus on valmis. Tämän vuoskarin lukijat tavoittaa parhaiten paperilla, joten printillä mennään.

Kommentointi on suljettu.