Arvaamaton media

Kuva stock.xchng

Sosiaalista mediaa ei saa sulavasti sullottua jakoon omista, ostettuista tai ansaituista medioista, koska se on sotkenut itsensä mukaan koko prosessiin.

Viesti tuotetaan omissa kanavissa tai levitetään ostettujen avulla, mutta sitten se lähteekin elämään omaa elämäänsä: yrityksen blogit kirvoittavat kommentteja, asiakaslehden linkit jaetaan eteenpäin ja yrityksen tiedottamia asioita repostellaan keskustelufoorumeissa. Yhteisöllisestä asiankäsittelystä on tullut jatke oman tai ostetun median jälkeen.

Akateemisesti voi kysyä, ovatko sosiaalisen median profiilit omia. Riku Vassinen on sitä mieltä, että Facebookin yritysprofiilit ovat  ostettuja. Prosessimaisuus näkyy kuitenkin niissäkin, sillä vaikka miellettäisiin someprofiilit organisaation omiksi ja rahalla ostetuiksi, yhteisön ääni tulee esille kommenteissa.

Joka tapauksessa yritystä käsitellään somessa ansaitusti tai ansaitsematta. Positiivista huomion aatelia, ansaitusti tai ei, ovat LinkedInin ammattilaiskeskusteluissa heitetyt suositukset. Niiden ansiosta ei pelkästään yrityskuva kirkastu, vaan niiden kautta saatetaan saada jopa uusia asiakkaita. Negatiivista huomiota taas satelee sähköisten medioiden foorumeilla, kuten taannoin osavuosikatsausten keskustelua seuratessani huomasin.

Joka tapauksessa nyt ollaan yrityksen maineen ytimessä – miten organisaation maine näyttäytyy sosiaalisessa mediassa. Mainettaan parempien yritysten toiminta paljastuu, ja mainettaan huonommilla yrityksillä on kanava tuoda osaamistaan esille asiakaskokemusten muodossa. Koska yrityksen käsittelyä sosiaalisessa mediassa ei voi tietää, ehdotan uudeksi medioiden jaoksi: oma, ostettu ja arvaamaton media.

Advertisement