Salasanojen suojassa

Minulta salasanaa ei saa suklaallakaan. Kuva Fazer

Joulunpyhät toivat minulle vapautuksen ja turvan. Syksyn salansanojen vaihtovimmoissa vaihdoin kaikkiin käyttämiini verkkopalveluihin eri salasanat ja muokkasin ne erilaisiksi, tosi kryptisiksi muunnoksiksi.  Vaihdoin vanhat muistikaavatkin. Nyt sormet yrittävät takoa lihasmuistin perusteella oikeaa rataa, jotta pääsen välittömästi tiedon valtateille.

Voisin tietysti saada vihiä suosituimpien salasanojen listoilta. Ohjelmistoyhtiö SplashData mukaan eniten käytetyimmät salasanat maailmalla olivat: 1. password, 2. 123456, 3. 12345678, 4. qwerty, 5. abc123.  Suomen syksyisistä tietovuodoista selvisi, että suomalaisilla on paljon rikkaampi mielikuvitus, koska listoille oli päässyt jopa itse perkele. Nämä listat eivät minua auta, sillä osasin muokata jo aiemminkin salasanani erikokoisista kirjaimista ja numeroista. Lisäksi suomen kieltä rakastavana on ollut hauska leikitellä sanojen eri sijamuodoilla. Luottoni suomen sijamuotosysteemiin on aukoton.

Toisaalta olen nyt paremmin suojassa kuin koskaan, sillä minulta salasanaa ei saa urkittua ei englanniksi eikä ontuvaksi suomeksikaan. Syksyllä minua uhattiin sähköpostitilini ahtaudella. Pysyin tarkkana, sillä jo viestin otsikko kaikessa kohteliaisuudessaan herätti epäilykseni: Hyvä Sähköpostitili Käyttäjä. En aktivoinut uutta sähköpostitiliä itselleni, vaan pysyin pää kylmänä, vaikka minulla on karmaisevia kokemuksia siitä, miten työskentely pysähtyy, kun sähköposti on jumissa.

Salasanaa ei saa minulta edes suklaapatukoilla. Tietoturvayritys Infosecurity Europen vuoden 2008 kyselyssä vaihdettiin salasanoja suklaapatukoihin. 45 % kyselyyn osallistuneista naisista antoi salasanansa täysin tuntemattomalle ihmiselle suklaapatukkaa vastaan, miehistä 10 % paljasti salasanansa herkkuja vastaan. Tosin tällä hetkellä suklaan vaihtokurssi on melko alhainen. Mutta kuun lopussa tilanne saattaa olla toinen, ja siihen mennessä aivoratani ovat jälleen aktivoituneet.

Advertisement