Some ei oo totta

Story jenkkiäisestä taksikuskista liikuttaa, oli totta tai ei. Kuva stock.xchng

”Ei tietenkään oo totta, koska kuka tahansa voi kirjoittaa, mitä vaan, eikä kukaan tarkasta”, opastaa parikymppinen ystäväni. Totta.

Wikipedia-määrityksen mukaan totuus tarkoittaa yleiskielessä sitä, mikä on totta, vastaa todellisuutta. Entä jos totuudesta ottaa esille vain valitut palat. Etenkin Facessa on kiva kertoa elämästään vain herkullisimmat osuudet. Kyllähän jokainen ymmärtää väritetyt osatotuudet, kiva että on edes joskus kivaa. Ei siitä kannata masentua.

Liioittelun lipsauttelua tulee väkisinkin epäiltyä välillä Heiaheian puolella. Tietty kaikki eivät ole tarkkoja minuuttien tai metrien kanssa, jos ei ole pistänyt Sportstrackeriä tallentamaan suoritusta.

Valehtelu tarkoittaa esittämistä vilpillisesti jotakin, joka ei ole totta. Deittipalstoilla tämä on varmasti näkyvimmin esillä (ainakin ensitreffeillä). The Voice kertoo, että eniten valehdellaan valokuvilla sitten musiikista, painosta ja kiinnostuksen kohteista.

Some pullistelee vilpistä. Vallankin tekijänoikeuksien suhteen. Marmain kolumnissa kerrottiin esimerkiksi siitä, miten kiivaalla copypasteilulla vöhnitään kokonaisia artikkeleita yhdistyksen sivuston sisällöksi. Tosin tekniikka tekee tepposet myös toisinpäin, koska tekstin plagiointi on helppo jäljittää.

Valkoiset valheet eivät tuota harmia. Blogeissa ne ovat erityisen käyttökelpoisia, jotta saadaan oma itse pysymään kiinnostavana. Samaa logiikkaa en suosittele käytettäväksi ammattilaisten markkinapaikassa, LinkedInissä. Varsinkaan näiden valelääkärien ja -insinöörien aikana. Lentokoneet tippuvat ja sairaat eivät parane, jos tutkinnon tuomaa osaamista ei ole.

Vakavaa harhauttamista harrastavat verkossa uutisotsikoiden klikkauksia kalastava mediat. Uutisotsikoiden lisäys, ”Katso kuva”, saa monen näpin painamaan nappulaa. Melkein yhtä moni harmistuu, harva sentään kuolee.

Huijaaminen hyvällä tarkoituksella on muodikasta. Facessa liikkui liukkaan koskettava tarina taksikuskista. Kun HS:n kolumnisti alkoi selvittää tarinan taustaa, ärsyyntyivät kommentoijat tästä. Jos tarina koskettaa ja saa ajattelemaan, mitä sitten jos se ei olisi ihan totta. Somekansan moraali mittautunee sen mukaan, tuleeko hyvä vai paha mieli. Uskoisiko?

Advertisement