Azorit-vinkit 3: Parhaimmat patikkapolut

Azorien saarilla on lukuisia virallisia ja epävirallisia patikkareittejä, katso esimerkiksi Trails-Azores.com. Ja paljon polkuja löysimmein, ja kovasti saimme kenkiämme kulutettua. Mutta koska Azoreita myydään yhtenä patikoijien paratiisina, odotukseni olivat kovat. Paikan päältä virallisten reittien karttoja sai pääosin hyvin, reitit olivat pääosin merkitty kohtuullisesti ja polut olivat pääosin kivoja.

Sao Miguelista saimme ostettua vain yhden ison patikointireittikartan, jonka perusteella pystyimme löytämään reitit, mutta sen perusteella emme pystyneet suunnistamaan. Muiden saarten turisti-infoista saimme onneksi reittikohtaiset esitteet. Liki kaikki reitit pystyimme kulkemaan opasteiden mukaan, mutta muutaman kerran jouduimme etsimään merkkejä ja palaamaan reittiä takaisin.

Suurin osa reiteistä oli kiehitetty olemassa olevien teiden ja polkujen pohjalle, ja reitti kulki paikasta A paikkaan B. Vuokra-autolla liikkuessamme valitsimme vain ympyräreittejä, joita ikävä kyllä oli aika vähän.

Muutama reitti kulki liki kokonaan pölyisillä hiekkateillä. Onneksi löysimme myös kunnon patikkapolkuja, jotka mutkittelivat metsän keskellä ja veivät ihastelemaan upeita maisemia. Patikkapolut oli reitattu, mutta reittauslogiikka jäi sumeaksi, sillä ”easyinkin” reitti saattoi sisältää pienenpientä polkua rotkon reunamalla.

Suosikkini

1. Faial (Google Maps), Caldeiran ympäri: Kahdeksan kilometrin polku puikkelehti Faial-saaren tulivuoren kraaterin ympäri. Polulta avautui koko ajan maisema alas kraateriin ja merenrantaan. Reitti oli sopivan helppo ja jännä, koska välillä sai asettaa askeleensa tarkkaankin. Vaikka aurinko porotti, merituuli viilensi menoa.

2. Pico, Mountain Pico (Google Maps): Pico-vuoren ylös ei ole kuin viiden kilometrin matka, mutta suht vauhdikkaallakin nousulla siihen suttaantuu aikaa kolme tuntia. Picolle kiipeilijöistä huolehditaan, sillä sinne ei pääse kipuamaan kuin täyttämällä lomakkeen Picon puolivälissä sijaitsevassa luontokeskuksessa. Vaikka Pico on reilun kahden kilometrin korkeudessa merenpinnasta, ei erityisiä kiipeilyvarusteita tarvita. Hyvät vaelluskengät ovat vähimmäisvaatimus, etteivät pienet laavakivet pääse muljauttamaan nilkkaa ympäri.

3. Sao Miguel, Sete Cidades (Google Maps): Kahden erivärisen järven muodostama kokonaisuus on ainutlaatuinen. Patikkapolku ei kierrä suoraan kalderaa ympäri, vaan se on pilkottu kahdeksi eri reitiksi kalderan kummallekin puolen. Me talsimme kahdeksan kilometriä kalderan toiselle puolelle ja takaisin. Polku oli helppokulkuinen hiekkatie, jota maajussit vähän väliä pölläyttivät ohiajaessaan.

Jos on aikaa vain yhteen, valitse Sete Cidades, koska paikka on upea ja helppokulkuinen.

Azorit on yhdeksän saaren ryhmä keskellä Atlantia (vinkit 1). Saaret ovat erinomainen paikka kaikille sieluansa tuulettaville, jotka kaipaavat kauniita maisemia (vinkit 4), hyviä patikkapolkuja ja kivoja uimapaikkoja (vinkit 2). Koska Azoreista ei ole lainkaan suomeksi matkaoppaita, kokosin blogiini muutamat vinkit houkuttelemaan ja antamaa inspiraatiota tuleville matkailijoille. Matkatunnelmiin pääsee myös vilkaisemalla matkablogiamme Pinterestissä, Available world.

Advertisement