Azorit-vinkit 1: Paratiisimaiset saaret Atlantin keskellä

Azorin yhdeksän saarta keskellä Atlanttia tarjoavat rauhaa rakastavalle ja luonnosta elämyksiä saavalle lomailijalle paratiisin. Vierailimme kesällä 2012 neljällä saarella: Faialilla, Picolla, Sao Jorgella ja Sao Miguelilla reilut kaksi viikkoa.

Saarten kylät ovat kaduiltaan ja arkkitehtuuriltaan portugalimaiset. Kadut on laatoitettu pienillä mustilla ja valkoisilla laatoilla ja ovat niin kapeat, ettei niitä voi koko aikaa käsi kädessä kulkea. Kapeuden takia kaupunkien kadut ovat yksisuuntaisia, mikä tuo autoiluun oman jännityksen. Tiestö saarilla on yllättävän hyvä – pikatietä voi kiitää useammalla saarella ja pienemmätkin tiet ovat Kreikan saarten teihin tottuneille erittäin hyvät.

Kaikki azorilaiset asiakaspalvelijat eivät  puhu englantia, varsinkaan pienemmissä ja syrjäisemmissä kylissä. Englantia osaavat ovat hyvin ystävällisiä ja avuliaita; osaamattomattomat taas antavat turistin olla aivan rauhassa. Onneksi menut saimme joka paikassa myös englanniksi.

Suurimmalla saarella, Sao Miguelilla, on kauppakeskuskin, mutta pääasiassa ostoksia voi tehdä pienissä kaupoissa, joissa tavaravalikoima on melko pieni. Kaikille isojalkaisille vinkiksi, että kenkien koot loppuvat Azoreilla 44:ään.

Hinnat ovat Azoreilla edulliset: illalliskelpoinen ateria on noin 10 euroa, olut ja kokis euron tai parikymmentä senttiä yli. Auton saa vuokrattua reilulla 30 eurolla päiväksi ja pysäköinnistä ei tarvinnut maksaa kuin pääsaarella. Uimarannoilla tai altailla ei ole mitään maksuja – ei varjoista, aurinkotuoleista tai parkkipaikoista.

Ilma on todella miellyttävä. Vaikka auringossa lämpö saattaa kohota yli 25 asteen, merituuli raikastaa. Jos jossain puolella saarta sattuu satamaan, toisella puolella, vuoren takana, paistaa kuitenkin. Ilma on koko ajan niin kostea, että hiusten suoristusraudan voi jättää suosiolla kotiin.

Saaret suosikkijärjestyksessä:

1.Faial (Google Maps): Saari on pieni, mutta sympaattinen. Saaren pää- ja ainoa kaupunki on Horta, joka on arkkitehtuurisesti yhtenäinen ja jonka purjevenesatama tuo oman tunnelmansa koko kaupunkiin. Saaren kiertää autolla puolessa päivässä ja sieltä löytyy muutamia patikkareitteja, nähtävyyksiä ja rantoja.

2. Sao Miguel (Google Maps): Azorien suurimmalla saarella kierrättävää ja nähtävää riittää hyvin viikoksi. Saaren isoin kaupunki on Ponta Delgada, jonka sydämen muodostaa vanha kaupunki, mutta sen laitamilla sijaitsee korkeitakin rakennuksia. Ravintoloita kaupungissa on useita, vaikka vaativatkin kulkijalta tarkkanäköisyyttä, sillä niitä ei erota kadulta käsin. Kaupungin matkustajasatama on rakennettu meren päälle, missä on myös useita ravintoloja. Sieltä löytyi myös saarten ainoa sushiravintola. Saarella on paljon luontonähtävyyksiä: laguuneja ja kraaterijärviä sekä monia patikkapolkuja.

3. Sao Jorge (Google Maps): Pitkulainen saari on ehdottomasti idyllisin, sillä siellä luonto oli rikkomattomin ja rauhallisin. Saaren eteläosa on yhtä leppoisaa laidunta ja tulivuoren reunamilla rinteet ovat jylhät. Saari on sen verran pieni, että läpikoluaminen autolla ottaa päivän, patikoiden useamman.

4. Pico (Google Maps): Pico on omanlaisensa saari. Profiilin ja luonteen sille antaa Portugalin korkein vuori, Mountain Pico, sekä saaren reunamia reunustavat runsaat viininviljelyalueet. Saarella on myös teollisuutta, joka tekee Picosta muita kolkomman. Ehdoton koettava on Pico-vuorelle kiipeäminen, vaikka useimmin sieltä ei taida ihan alas nähdä, koska pilvet varjostavat ainakin vuoren puoliväliä.

Jos on aikaa vain yhteen, valitse Sao Miguel, koska saarella on eniten ihmeteltävää.

Azorit on yhdeksän saaren ryhmä keskellä Atlantia. Saaret ovat erinomainen paikka kaikille sieluansa tuulettaville, jotka kaipaavat  kauniita maisemia (vinkit 4), hyviä patikkapolkuja (vinkit 3) ja kivoja uimapaikkoja (vinkit 2). Koska Azoreista ei ole lainkaan suomeksi matkaoppaita, kokosin blogiini muutamat vinkit houkuttelemaan ja antamaa inspiraatiota tuleville matkailijoille. Matkatunnelmiin pääsee myös vilkaisemalla matkablogiamme Pinterestissä, Available world.

Advertisement