Sumeat qr-koodit

Lisätty todellisuus (augmented reality) on metka mahdollisuus todellisen ja virtuaalisen maailman yhdistämisessä. Älykännyn tai tabletin ruudulle lehahtava lisätty todellisuus antaa lisätietoja, lisää virtuaalisia kohteita tai korvaa jotain muuta virtuaalisella objektilla. Qr-koodit (quick response code) ovat helppo lisätyn todellisuuden sovellus, joka usein sisältää nettilinkin ja johdattaa verkkosivuille tai videoon.

Qr-koodeja voi bongailla mainoksista, käyntikorteissa, messuständeistä ja opastustauluista. Jotta koodeihin pääsee käsiksi, ne pitää avata älykännyn tai tabletin sovelluksella. Latasin innoissani Nokian C7:aani ja pariin muuhun perheen nokialaiseen, Lumiaan ja E7:aan, kuusi eri qr-skanneria (UpCoden, ScanLifen, Neo Readerin, QR Scannerin, BeeTaggin ja Esponce Qr Readerin).

Sovelluksien lataamiset sujuivat soljuvasti, mutta käyttäminen oli jo epämiellyttävämpää. Kömpelöimmissä käyttiksissä jouduin klikkailemaan parikin kertaa, että pääsin skannailemaan. Kivoimpiin softiin ilmestyi puhelimen näytölle ruutu, josta pystyin kohdistamaan koodin. Pääsääntöisesti koodineliö näyttäytyi suttuna ja pysyi pöperönä, koska puhelimen kamera ei osannut tarkentaa koodin kohtaan. Yhdellä appsilla piti jopa itse ottaa kuva, muissa ohjelma itse näpäytti kuvan koodin löydettyään. Parhaimmissa linkki avautui suoraan selaimeen eikä linkkiä tarvinnut erikseen avata.

Hyvät käyttökokemukset sain parin tabletin, iPadin Nortonin ja Galaxyn QR Droidista. Nyt ainakin tiedän, miten qr-appsin pitäisi toimia. On sääli, että nokialaisten qr-koodien lukijat ovat todella huonoja. Toivottavasti myös Nokian puhelimiin on lähitulevaisuudessa saatavilla hyviä, ilmaisia lukijoita, jotta käyttäjät saavat ensikosketuksella hyvän kokemuksen ja intoutuvat avaamaan lisää koodeja. Tölkin kyljestä nopeasti tsekattu lisätieto vaikka alkuperästä pitäisi parhaimmillaan selvitä suorilla ilman appsin avausta ja koodin kuvausta.

Advertisement

3 Comments

  1. Mikko Tanskanen sanoo:

    Ihan samanlaisia ne on joka luurilla kun osaa vaan ettiä. WP7:n Esponce on toiminut kuin junan vessa ja lukenut kaikki koodit ihan nätisti ilman ylimääräistä hässäkkää, en haukkuisi todella huonoksi. Mikäs toi Galagy on?

    1. Anna Availa sanoo:

      Kiva kuulla toimivista kokemuksista, kun itsellä oli noksujen kanssa karuja. Etsintä siis jatkuu. Galagy on typo 🙂

  2. Barcodes on avoimen lähdekoodin projektin tuottama lukija iOS ja Android -laitteisiin. Projektin takana Google. Barcodes koodi-generaattori verkossa: http://zxing.appspot.com/generator/ . On muuten ihan hyvä.

Kommentointi on suljettu.