Kaupungin kuratointia Scoopilla

Image
Kuva Riihimäen kaupunki

Organisaatio elää verkossa vilkkaasti hallitusti ja hallitsematta. Kuratointityökalut ovat kiinnostavia, jotta saisi kootusti organisaation verkkoelämän näkyviin ulkoisesti somekanava riippumattomasti. Olen nyt reilun kuukauden kokeillut Scoopia Riihimäen verkkopresenssin kuratoijana.

Kaupunki on organisaationa hyvä kuratoitava, koska sen useiden sidosryhmän jäsenillä on paljonkin painavaa sanottavaa – on kyse sitten sisäisistä tai ulkoisista sidosryhmäläisistä. Organisaatioviestinnän näkökulmasta minua kiinnosti se, miten ja mihin voisin vangita useiden sosiaalisen median tilien staukset yhteen paikkaan ja tarjota vain yhden namiskan organisaation ulkopuolisille.

Ensimmäinen havaintoni on se, että Scoopilla kuratointi ei ole kovin tehokasta. Se löytää kohtuullisesti eri Riihimäen yksiköiden sosiaalisen median tilejä, jotka olen sinne erikseen syöttänyt. Mutta löydökset saattava olla useamman päivän takaa, joten ne eivät ole keskenään kronologisessa järjestyksessä. Ylläpitäjä voi kyllä itse järjestellä osumat ajan mukaan. Toiseksi Scoop ei löydä kovin kattavasti asiasanan perusteella. Käyttämäni Meltwaterin someseuranta osoittaa, miten paljon verkosta jää poimimatta. Enpä kyllä tällä välineellä näe, mitä Meltwater ei löydä. Kolmanneksi mikään toimituksellisten medioiden verkkosisällön poimija tämä väline ei ole. Saan hyvin harvoin ja vähän paikallisenkaan valtamedian, Aamupostin, osumia hyväksyttäväksi.

Scoopin käyttö sinänsä on helppoa. Päivässä ei mene kuin minuutti aikaa, kun julkaisen ehdotetuista linkeistä sopivat. Uutiskirjettä en syystä tai toisesta onnistunut luomaan. Vaatii siis parempaa paneumista, vaikka muuten Scoopin pystyin ottamaan nopeasti ja intuitiivisesti käyttöön.

Scoopin keskustelu- ja jako-ominaisuudet vaikuttavat kiinnostavilta. Olisi mukava nähdä, voisiko tämä areena toimia linkkien liikuttajana ja keskustelun alustana etenkin niille, jotka eivät esimerkiksi Facebookiin kuulu.  Lisäksi tässä vaiheessa testaamatta jäi, miten useamman henkilön kuratointi sujuu. En vielä poista tiliä, mutten vielä kaupungin verkkosivuillekaan linkitä.

Organisaation sisäisesti tämä ei ole internetistä osumien poimija, mutta ulkoisesti voi toimia reikänä sille, jolle joka hetkessä eläminen ei ole niin tarkkaa eikä näe vaivaa seurata eri sometilejä erikseen.Ylläpitäjälle suurin hyöty Scoopista on eri sometilien sisällön kokoaminen automaattisesti, jos ei ole niin nökönuukaa, että kaikki statuspäivitykset on löydetty ja oikeaan aikaan.

Advertisement