Miten Askille kävisi aikuisten käsissä?

Ystävänikirjojen käyttäjille Askin kysymykset ovat lasten leikkiä. Kuva Suomalaisten verkkokaupasta.
Ystävänikirjojen käyttäjille Askin kysymykset ovat lasten leikkiä. Kuva Suomalaisen verkkokaupasta.

Nuoret tykkäävät Ask.fm-palvelusta. Jos aikuiset ottaisivat Askin omakseen, palvelu saisi uuden luonteen.

Aikuisten käsissä kysymysten viattomuus häviäisi. Pääosin Askin kysymykset ovat kuin suoraan Ystävänikirjasta: Mikä on lempileffasi? Miten hyvin osaat tehdä ruokaa? Mitä ajattelit tehdä tänään? Kolme merkittävintä henkilöä elämässäsi? Nuorten Askin kysymykset ovat myös suoria: Oletko vähän vajakki, kun et osaa vastata?

Pelkään, että juonit aikuiset alkaisivat kysyä ”ystäviltään” tarkoitushakuisesti ikäviä, varsinkin kun hyödyntäisivät mahdollisuutta tehdä anonyymejä kysymyksiä. Tosin aikuiset oppisivat tekemään yksikertaisia ja käytännönläheisiä kysymyksiä: Miten bataattikeiton liemestä saa maukkaan? Tai  miten moottoripyörän talvisäilytyksen aikana voi estää bensatankin ruostumisen?

Kieli muuttuisi välittömästi. Askin kieli on puhekielistä ja lyhyttä, joten kirjoitetun kielen normit eivät liiaksi vaivaa. Aikuisten käsissä kielenkäyttöön löytyisi virkkeet ja välimerkit ja huudahdukset häviäisivät.

Stalkkaus yltyisi entisestään. Aikuiset tykkäävät väijyä ystäviään ja tutuntuttuja vanhoissakin sosiaalisissa medioissa, mutta Ask on luotu stalkkaamiseen. Palvelusta saa hupia etsimällä mehevien kysymysten vastauksia keneltä tahansa, ja  toisaalta voi seurata, miten kiinnostavat ihmiset, kuten julkkiset ja naapurit, vastaavat hauskoihin, noloihin ja yllättäviin kysymyksiin.

Askissa aikuiset oppisivat ottamaan vastaan palautetta. Koska Askissa ollaan melkoisen avoimia ja suorapuheisia, ja varsinkin anonyymisti, nahka parkkiintuisi ensimmäisten kommenttien jälkeen.

Jotta Askissa selviäisi, aikuiset olisi pakko oppia vastaamaan negatiiviseen palautteeseen. Täysin typerä kommentti ansaitsi vastauksen samalla mitalla eli esimerkiksi kuvan keskimmäisestä sormesta. Toisaalta aikuiset oppisivat myös avaamaan kovasti kommentoitua asiaa. Kun kirjoittaa asiallisesti argumentoiden herjaajilleen, saa Askissa paljon kannustusta ja sydämiä. Pöhköimmät kysymykset ansaitsevat yhtä pöhkön vastauksen, kuten katon kuvan kysymykseen ”Mitä sinulla on ylläsi?”.

Mutta Askin hengen mukaisesti – vastaus otsikon kysymykseen: Siitä tulisi tylsä. Pitääkää nuoret kivaa, älkääkä kiusatko toisianne (etenkään hengiltä).

PS Ask.fm on kolme vuotta vanha somepalvelu, jossa voi tehdä kysymyksiä joko omalla nimellä tai nimettömästi. Wikipedian mukaan palvelulla on maailmalaajuisesti 65 miljoonaa käyttäjää. Muun somen tavoin Askissa voi seurata tiettyjä henkilöitä tai kysymysvirtaa ylipäätään. Viime aikoina on ollut uutisointia siitä, että nuoret ovat jättäneen vanhusten Facen ja siirtyneet muun muassa Askiin.

Advertisement