Käteen sopiva verkkopalvelu

Kuva Riihimäen kaupunki
Kuva Riihimäen kaupunki

Riihimäki avasi maaliskuussa mobiilisovelluksen älykännyille ja tableteille. Samalla rakennamme responsiivista verkkopalvelua. Eikö jompikumpi riittäisi?

Kaupungin verkkopalvelu on ulkoisen viestinnän ykköskanava. Se sisältää kuntalaisen kannalta kaiken tarpeellisen ajankohtaisen sekä palveluihin ja asiointiin liittyvän tiedon. Miten kuntalainen saa verkkosivustolla olevan tiedon? Välineenä hän käyttää älykännyään, tablettia vai läppäriä. Sen minkä hän valitsee, ratkaisee kulloinenkin käyttötilanne.

Responsiiviset sivut on tehty niin, että niitä voi käyttää helposti mobiileilla välineillä. Käyttötilanne ei suosi aina selaimen avausta ja sukkulointia sivustoon. Karkeasti ottaen näitä tilanteita on kaksi, ja ne ovat luonteeltaan hyvin erilaisia.

Ensimmäinen tilanne se on, kun on luppoaikaa – junassa istuessa tai jonossa seistessä. Tyhjä aika täytetään etsimällä mielenkiintoisia asioita helppojen appsien avulla. Luetaan lehtiä, selaillaan someja. Jos omaa kotikaupunkia koskeva tieto on helposti saatavilla, se tulee silmäiltyä samalla, kun käy läpi muutkin kanavat.

Toinen tilanne on taas äkillinen. Esimerkiksi silloin kun kulkemisen katkaisee kadun kuoppa. Äkillisessä tilanteessa tarvitsee helposti käytettävän ja nopean tavan antaa palautetta. Tällöin kompuroija ei ensin avaa selainta, töpöttele oikeaa urlia ja etsi sopivaa lomaketta.

Näissä tilanteissa käytetään sitä välinettä, joka on sillä hetkellä saatavilla. Useimmin se on kosketusnäytöllinen, pieniruutuinen känny tai tabletti. Jotta sovellus on selkeää käyttää, sen sisältö on sopivan suppea eikä liiat linkit harhauta muualle. Lisäksi mobiilisovelluksilla voidaan hyödyntää kännykän ja tabletin ominaisuuksia kuten karttoja ja reittejä.

Käyttäjäprofiloinnista tarve ja tilanne

Eri tavat saada tietoa eivät ole toisiaan poissulkevia, vaan täydentäviä. Tätä konkretisoi verkkopalvelun konseptoinnissa mietityt yleiset käyttäjäprofiilit ja -tilanteet:

  • Pekka Perheenisä on liikuntapalvelujen kuluttaja, ja häntä kiinnostaa lasten kanssa tehtävät aktiviteetit. Liikuntapalveluja hän selaa tabletilla tai tietokoneella. Kännystään hän taas tsekkaa uimalan aukioloajat. Niin kuin tarkistaa myös seuraavan viikonlopun tapahtumatarjonnan.
  • Raimo Rakentaja on ostanut Vahterista tontin omakotitalolleen. Illan hämärissä hän etsii rakentamiseen liittyviä asioita, ja hänelle nousee kysymyksiä lupa-asioihin liittyvistä asioita. Hän perehtyy aiheeseen läppärillään ja naputtaa samalla kysymykset rakennusvalvontaan.
  • Kaisa Kultturelli kulttuurin suurkuluttaja ja kutsuu mielellään ystävättäriään kylään. Kesäkonserttien tarjontaan hän tutustyy hyvissä ajoin  läppärillä, ja kun on lähdössä Illuusio-tapahtumaan, katsoo reittiohjeen tapahtumaan kännystään.
  • Maija Koiranulkoiluttaja bongaa rikkinäiset katulamput iltalenkillään, ja lähettää vikailmoituksen samantien. Jos vikailmoituksen teko jää iltateen jälkeen, se saattaa jäädä tekemättä.
  • Tuija Toimittaja on uutisjahdissa, ja silmäilee kännystään, mitä juuri nyt on meneillään. Iltapäivällä, uutisjuttua  tehdessään, hän kaivaa taustatiedot tietokoneen avulla.
  • Ulla Uraäiti kaipaa tietoa lasten kouluun liittyvistä asioista. Hän haluaa tietää, milloin alkaa kesäloma ja miten pääsikään oppilashuoltojärjestelmään. Nämä hän selvittää työpäivän lomassa läppäriltään. Illalla hän sen sijaan tarkistaa tv-ohjelman mainoskatkolla seuraavan päivän ruokalistan kännystään.
  • Maija Mummeli on omatoiminen vanhus, joka haluaa asua kotona, mutta tarvitsee tukea päivittäisten asioiden hoitamiseen. Hän hoitaa asiansa mielellään ihmisten kanssa Temppelikadun palvelupisteessä. Mutta silloin tällöin hän tarvitsee apua tyttäreltään Mirjamilta, joka etsii tietoa illalla kahvipöydän ääressä tabletilla ja kertoo äidilleen vanhusten palveluista.

Kyllä nämä kaikki mobiilista selaimellakin selvittäisi. Mutta kun tuo tiedon sinne, missä sitä helpointa ja luontevinta  käyttää, tehdään parempaa kuntalaisviestintää.

Advertisement