Aidot paikan brändääjät

icelands secrets
Katsottuaan Iceland Secrets -videon on pakko päästä Islantiin. Kuva: Inspired by Iceland

Kaupunkien ja kylien brändääminen on mielenkiintoista, koska ei niitä kukaan omista. Asukkaat, matkailijat ja organisaatiot katsovat paikkaa omalta kannaltaan, eikä kukaan jää kylmäksi.  Ja koska elämme digitaalisessa maailmassa, jossa sosiaalisia medioitakaan ei kukaan omista, syntyy paljon jänniä jälkiä.

Käväisin toukokuussa Uumajassa, ja kuulin ruotsalaisen paikkabrändäykseen erikoistuneen Helena Nordströmin esityksen ”The Art of Place Branding”. Esitys kokosi paikkabrändäyksen tämänhetkisiä trendejä, jotka ovat kovasti digitaalisia kuten modernit lähettiläät, pelillistäminen ja avoin data.

Modernit lähettiläät vievät digitaalisesti paikan kuvaa eteenpäin. Asukkaat ja matkailijat välittävät erilaisia asioita ympäristöstään. Islannissa kokeiltiin Iceland Secrets -kampanjalla islantilaisille rakkaiden paikkojen näyttämistä ja jakamista. Hyvä ajatus ja kaunis video eivät ole kuitenkaan kampanjaa kantaneet, sillä salaisten paikkojen kertojia ei löytynyt, koska nettijulkaisun jälkeen paikat eivät ole enää salaisia.

Kotiseuturakkaat asukkaat ovat innokkaita kotikontunsa esittelijöitä.Islantilaisen blogaajan I heart Reykjavik -blogi on niin suosittu, että toimittajat ovat mieluummin häneen yhteydessä kuin viralliseen matkailuorganisaatioon. New Yorkissa taas nuori nainen ehti perustaa Instagram-tilin nimellä newyorkcity, ja hänen tilillään on yli 1,2 miljoonaa seuraajaa.  Riihimäellä aktiivinen asukas jakaa Twitterin (#siistiriksu) kautta kaupunkikuvaa sotkevia töhryjä, jotta muutkin havahtuisivat töhryjen merkitykseen kaupunkikuvan pilaajana.

Viime syksynä itseäni kiinnosti, miten Hämeenlinna ja Riihimäki näyttäytyvät suosituissa kuvanjakopalveluissa. Huomasin, että kuvienjakopalveluissa kuvien tyyli määräytyy palvelun mukaan: Instagramissa nuoret jakavat tilannekuvia ja Pinterestissä organisaatiot visuaalisesti näyttäviä kuvia.

Pelillistämisessä on monia mahdollisuuksia paikkojen tutuksi tekemiseen.  Jyväskylä sekoittaa todellista ja fantasian maailmaa Mighty Jyväskylä -nettipelissä, jonka avulla tehdään kaupunkia tunnetuksi erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa.  Ruotsissa Skistarissa laskemisesta tehdään sosiaalista, kun  jaetaan kokemuksia ja haastetaan muita, ja tietysti kerätään itseä hyödyttäviä pisteitä. Tutuin paikkatiedon ja pelillistämisen sovellus on Foursquare (nykyään sosiaaliset toiminnot Swarmissa), jossa kisataan niin muiden käyttäjien kunnioituksesta kuin taloudellisesta hyödystä.

Pelien ei tarvitse olla vain sovelluksissa, vaan pelin voi sijoittaa keskelle kaupunkia. Hauskat esimerkit voi katsoa videoilta pullonpalautusautomaatista tai kommunikoivista kirjelaatikoista.

Viranomaiset keräävät paljon dataa, jota eivät ehdi itse hyödyntämään. Ruotsissa tällä hetkellä on todella suosittua järjestää Hackathon-tapahtumia, jossa parin päivän ajan koodaajat kisaavat luomalla avoimesta datasta appseja ja verkkosivuja. Avoimen datan hyödyntäminen paikkatietoon on täälläkin tuonut sovelluksia. Esimerksi Tampereella Antti Eintola on koonnut Googlen kartalle kaupungin julkiset leikkipuistot. Itseäni kiehtoo joukkoistamisen mahdollisuudet esimerkiksi kriisitilanteissa, mutta viranomainen suhtautuu tähän varauksella, koska viranomaisen julkaiseman tiedon tulee olla totta.

Helena kehotti kaupunkibrändääjiä yhteistyöhön aktiivisten somettajien kanssa. Matkailussa on saatu hyviä kokemuksia bloggauskampanjista. Tänä vuonna kuntamarkkinoinnin SM-mestaruuden voitti Helsingin matkailun, Matkamessujen ja Visit Finlandin yhteinen bloggaajaohjelma Nordic Bloggers’ Experience. NBE vei kansainväliset matkabloggaajat tammikuussa 2014 Suomen jännittävimpiin kolkkiin, ja blogaajat kertoivat kokemuksistaan omissa blogeissaan. Kaupunkilaisten kokemuksia omille verkkosivuilleen on tuonut esimerkiksi Kerava, joka julkaisee valittujen kirjoittajian postauksia.

Helppoja ja hauskoja ovat erilaiset somessa järjestetyt selfie-kilpailut. Viime aikojen viehättävimpiä kuvakilpailuita on Helsingin Sanomien Sijoita itsesi historiakuvaan,  jossa lukijat voivat sijoittaa itsensä HS:n kuva-arkiston vanhoihin kuviin.

Kaupunkien kuvia ja tarinoita risteilee eri medioissa luoden pala palalta kaupungin identiteettiä ja tehden kaupungista tunnistettavan ja omanlaisen. Paikkabrändääjän kannalta erityisen kiinnostavan tästä tekee aitojen kokemusten jakamiset, joihin ei voi itse laittaa näppejään, mutta voi aktiivisesti osallistua.

 

 

 

Advertisement

2 Comments

  1. tuleva1suus sanoo:

    Oivaltavaa, juuri näin mekin ajattelemme Järvenpäässä. Kukkivat kumisaappaat viime kesänä ja tämän kesän #selfie -kuvauspaikka, kukkivat käsilaukut ja Instagamin kuvien avulla leviävät #hyväjäke -kuvat ovat juuri sitä oikeiden ihmisten tekemää kaupunkibrändäystä. Terveisin Hyvä Kasvaa Järvenpäässä -asukasliikkeen aktiivi Marja Nousiainen.

  2. Anna Availa sanoo:

    Brändäystä auttaa kivat ja hyväntuuliset ideat kuten Kukkivat kumisaappaat ja käsilaukut 🙂 Pakko mennä heti katsomaan. Mielenkiintoista seurata, mitä kaikkea digitaalisen markkinoinnin ja brändäyksen saralla keksitään.

Kommentointi on suljettu.