#Hauska ja #Hyödyllinen

on
nice
Kesälomareissulla hittinäpsäisy sai Instassa häsät: #Nice #rivieramerci #myownangel #lookwhattawatch. Kuva Availan kuva-arkisto.

Hashtag, risuaita, tunniste, aihe, avainsana… Korvaamaton kaveri silloin, kun on rajallinen merkkimäärä ja täytyy luoda tulkintakehys tylsällekin asialle ja mitäänsanomattomalle kuvalle. Niin tai silloin kun on hyödyllistä koota saman tilanteet kokemukset eri henkilöiden päivityksistä tai sosiaalisista medioista.

Häsiä kannattaa käyttää, kun

 • haluat, että sinut löydetään: Nuoret tietävät, miten häsien avulla saadaan Instaan lisää seuraajia  ja tykkääjiä. Ei ole ihme, että Suomen suosituimpien hashtagien listalla on #finnishgirl ja #finnishboy.
 • osallistut yhteiseen tilaisuuteen tai matkaan: Enää ei häissä jaeta kertakäyttökameroita, jotta saadaan erilaisia näkökulmia yhteisestä juhlasta. Nyt tägätään kuvat saman häsän alle. Perheen kesälomamatkalle lähtiessämme mietimme huolella yhteisen häsän, joka kerää vain meidän kuvamme.
 • informoit: Häsät nimeävät, mihin kuva liittyy. Joka päivä sieluni sopukoihin syöpyy herkullisia ruoka-annoksia tarjoavat ravintolat ja kauniin kadehdittavat maisemat.
 • seuraat tv-ohjelmaa: Tosi-tv:tä ei voi katsoa enää ilman Twitteriä. Twitter toimii myös pakopaikkana jännittävää matsia seuratessa, kun ei voi katsoa, mutta on pakko tietää, mitä juuri sillä hetkellä tapahtuu.
 • olet hauska: Nokkela, mutta välillä asiallisuuteen taipuva puolisoni on yllättänyt häsänikkaroinnilla seuraajansa. Sarkasmi puhkeaa kukkaan viimeisellä rivillä risuaidan takaa.
 • paljastat väitelauseen todellisen luonteen: Asuaan esittelevä ystäväni laittaa risuaidan suojiin mielipiteen siitä, miten asu tilanteessa toimi. Berliinin maratonille kolmen viikon kuluttua lähtevä tuttuni kertoo häsillä valmistautumisen vaiheet ja tunnelmat.
 • haluat erottua: Nobodyna erikoisen häsän avulla sinut bongataan. Instassa saa välillä ihmetellä, miten nopeasti toiselta puolelta maapalloa löytyy tykkääjä, kun on onnistunut käyttämään houkuttelevaa häsää.
 • haluat yhdistää itsesi johonkin: Intohimot ja harrastukset häsättämällä kietoudut yhteiseen verkostoon. Viime aikoina tattien ja koripallon ystävät ovat taatusti löytäneet toisensa.
 • brändäät: Kaikkien näiden kohtien avulla voi helposti brändätä itsensä. Vielä kun ripottelee postaukseen tunnettuja tuotteita, paikkoja ja henkilöitä, on oma profiili yhdistetty arvokkaaseen joukkoon.

Organisaatioiden kannattaa käyttää häsiä edellisen listan lisäksi, kun

 • esittelet toimintaasi postausten tai kuvien avulla: verkkosivujen somefeedit kokoavat twiitit tai Instan kuvat yhteen näkymään. Paremman tuloksen saa näkyviin, kun postaa itse hyviä päivityksiä joukkoon.
 • näytät somepresessin: Esimerkiksi Tagboard poimii häsien avulla eri kanavista ja sivuista saman tägin postaukset. Nopealla silmäyksellä saa näkyville, miltä organisaatio somessa näyttää.
 • palvelet tilaisuuksien etäseuraajia: Työpöydän ääreltä olen osallistunut useampaankin kiinnostavaan seminaariin seuraamalla tilaisuuden häsiä.
 • vartioit mainetta: Työssäni Tweetdeckissä on #Riihimäki-häsille oma laari, josta käy väijymässä Riihimäkeen tägätyt twiitit.
 • parannat löydettävyyttä sisäisessä somessa: Yammerissa voi yhdistää tunnisteilla keskusteluista vaikka paikkatietoon liittyvät pointit tai wikissä helpottaa vastuullisuuteen tägättyjen kohtien löytymistä.
 • varmistat hyvä Facebook-rankkauksen: Somesivujen maksimaaliseen hyödyntämiseen kuuluu häsien käyttö. Häsiä käyttämällä ansaiset pari arvokasta pistettä lisää esimerkiksi LikeAnalyzerissä.

Vaikka häsien käyttö on vuosien varrella jalostunut tottumusten ja työkalujen myötä, tärkeintä on se, että asiasanoja käyttämällä voi helpottaa vastaanottajaa seulomaan tuhansista viesteistä hänelle kiinnostavimmat asiat.

 

Advertisement