Laiska työ

ranneke
Kuva Availan kotialbumista

Normaali toimistopäivä kerryttää 2 500 – 3 000 askelta. Surkean vähän. Illalla on todellakin liikuttava, jotta saa 10 000 -askelisen päiväannoksen kerättyä.

Ranteitamme ovat koristaneet aktiivisuusrannekkeet heinäkuusta alkaen. Villellä on Polarin Loop ja itselläni Garminin Vivofit. Ihan kelpo mittareita kumpikin, sillä rannekkeet ovat lisänneet jokapäiväistä liikuntamme.

Aktiivisuusrannekkeiden ideana on se, että liikunta muutetaan askeleiksi. On ihan selvää, että osaan liikuntamuodoista se sopii ja osaan ei ollenkaan. Laskurit vilisevät, kun juoksemme, kävelemme tai minä zumbaan. Vivofit laskee askeleet myös kilometreiksi, joten tiedän, että tunnin zumba liikuttaa ohjaajasta riippuen reilun viiden kilometrin verran.

Mutta huonosti liikunta muuttuu askeleiksi Villen lempilajeissa: uinnissa, pyöräilyssä ja kuntosalilla.  Tähän vaivaan suosittelen sykevyötä, joka mittaa suorituksen tehon sykkeestä. Sykevyön käyttö on muutenkin hyvä, sillä ranneke kerryttää askeleita kappaleiden perusteella, ei tehon. Ostoksilla maleksiminen on nopeasti täyttänyt aktiivisuustason, mutta ei se kaloreita kuluta.

Kehitystoive yhteensopivuuksiin

Aktiivisuusrannekkeemme toimivat hieman eri tavoin: Vivofitissä on patterit, Loopia ladataan pari kertaa viikossa. Loop hehkuu lediensä ansiosta myös pimeässä, Vivofitissä ei ole taustavaloa. Nukkumaan käydessä Vivofitistä pitää painaa Sleep-toiminnallisuus päälle, Loop mittaa uniliikettä automaattisesti. Sama lenkki kerryttää askeleita hieman eri tavalla – Loop enemmän, Vivofit vähemmän. Toiset sanovat, että Loop on nätimpi.

Rannekkeiden yhteensopivuuksissa eri laitteiden ja sovellusten kanssa on vielä kehitettävää. Loopin tietoja voi ladata tietokoneelle käytännössä vain piuhalla, koska Loopin bluetooth on yhteensopiva vain harvojen laitteiden kanssa. Vivofit toimii joustavasti iPadin kanssa, mutta vain sen. Lumioihin ei aktiivisuusrannekkeiden virallisia softia ole edes tarjolla.

Loma on loistavaa aikaa aktiivisuuden kertymisen kannalta. Päivän tavoitteet on saavutettu nopeasti. Normityöpäivää laiskempaa on vain etäpäivä – se kerryttää näet maksimissaan 1 500 askelta.

Advertisement