Tontit myynnissä diginä

Kuva Riihimäen kaupunki
Kuva Riihimäen kaupunki

Sanoma kutsui minut kertomaan Riihimäen seudun asumisen digitaalisesta markkinoinnista Maine & Menestys -seminaariin torstaina 15.1. Olemme näet yhdessä Riihimäen, Hausjärven ja Lopen kanssa markkinoineet omakotitonttejamme netissä viime vuoden.

Heti tilaisuuden kärkeen näytin, mistä on kyse. Video yläilmoista toi kaikkien katseille syyspellot, lammet ja järvet, pikkukaupungin ja -kylät sekä asukkaita odottavat tonttimaat. Meillä on yhteensä 200 tonttia myytävänä. Video näytti, että kunnat täydentävät toisiaan – Riksussa on kulttuuria ja vapaa-aikaa, Hausjärvellä kulttuurimaisemaa ja Lopella luontoa.

Olemme tehneet asumisen markkinoinnissa yhteistyötä jo vuodesta 2000. Ensin Häme-matkailun kanssa ja sitten vuodesta 2013 oman Riihimäen seutu -brändin alla. Yhdessä on näytty Hesarin liitteissä, asumisen messuilla ja yhteisissä esitteissä. Ja nyt netissä.

Tavoite silkkaa matematiikkaa

Vuosi sitten päätimme panostaa verkkoon, jotta meidän on helpompi kohdentaan viestiämme ja käyttää yhteistä kassaa viisaasti. Julkisesti toimiessamme oli ensimmäinen askel kilpailutuksen käynnistys. Jaoimme hankittavat kohteet materiaaliin, kampanjaan ja mediatilaan. Tavoitteemme oli silkkaa matematiikka: paljon kävijöitä sivuille, jotta saamme paljon yhteydenottoja, jotta pääsemme esittelemään henkilökohtaisesti tonttejamme.

Koska mitään yhteistä verkkonäkyvyyttä meillä ei ole, ensin piti pystyttää kampanjasivut. Mainostoimisto rakensi meille kevyen ländärin, jossa oli jokaisesta kunnasta perustarjonta sekä yhteisesti kiinnostavia faktoja ja kilpailu. Ländäriltä sitten pääsi kunkin kunnan omille tonttisivuille.

Tähän kampanjaan varatut eurot eivät riittäneet mielikuvamarkkinointiin, vaan keskityimme itse tuotteeseen: tontteihin. Päädyimme vahvistamaan vahvuuksimme, eikä ollut tarkoituksena maalailla mitään liikaa.

Kiikarissamme oli mukavuudenhaluiset ja vakiintuneet henkilöt, jotka kaipaavat hyvää ja helppoa arkea. Jokavuotinen Riihimäen muuttajatutkimus kertoi, että Riksuun löydetään, koska se on keskeisellä paikalla, siellä arkielo on sujuvaa, asuminen on edullista, asunto- ja tonttitarjonta on laaja sekä sieltä löytyy hyvät kaupat ja palvelut. Aika perusmeininkiä.

Kun toukokuussa Onnellista arkea -kampanjasivusto oli valmis, pyörähtivät ensimmäiset banderollit pyörimään Sanoma Optimazerin kautta. Sivujemme löydettävyyttä buustattiin vielä Google- ja Facebook-kampanjoilla.

Kohderyhmä tavoitettu

Vuoden lopussa summailin, että olimme päässeet tavoitteeseen. Haluamamme pääkaupunkiseudun alle 34-vuotiaat oli tavoitettu, yhteydenotot olivat lisääntyneet ja jokainen kunta vuokrasi ja myi tontteja. Koska tonttimyynnin kannalta viime vuosi oli joka puolella huono, on vaikea arvioida, mikä tulos olisi ilman kampanjointia.

Se oli ihan selvää, että sivustoa pitää markkinoida aktiivisesti. Tässä kampanjassa emme olleet varanneet euroja printin puolelle, vaan teimme kaiken diginä. Pääosan sivuston kävijöistä päätyivät painettuaan banneria ja toiseksi eniten Googlen kautta. Bannerin painajat viihtyivät sivuilla lyhemmän aikaa kuin tontteja Googlen kautta kalastelleet.

Optimazerin robotti tietää, mistä tulee klikkejä eli tarjoaa bannereita sellaisille sivuille. Näillä sivuilla saattaa seikkailla satunnaisia klikkailjoita, joilla ei ole aietta tonttia ostaa. Tottahan toivon, että heidän mieliinsä jää seudun mukavat maisemat ja mahdollisuudet.

Koska perusasiat on kunnossa, markkinointi netissä jatkuu edelleen. Digimarkkinointi sopii tässä hetkessä ja näillä panostuksilla. Mietimme nyt, millä muilla keinoilla saamme sivuille lisää juuri Riihimäen seudusta kiinnostuneita kävijöitä, miten saamme heidät koukkuun ja millaisella sisällöillä laajennamme sivustoamme, jotta he innostuvat Riksun seudusta.

Advertisement