Intra on rikki

Tiedon hautausmaa. Intraan on säilötty kaikki työntekemiseen kelpaamaton. Kasa ohjeita, joita tarvitsee kerran vuodessa ja tiedotteita, jotka eivät oikeasti kiinnosta ketään. Uutiskriteereillä ei ole mitään tekemistä sisäisen viestinnän teossa. Leikkipuisto-ohjaajan muutto ei todellakaan kiinnostaa kovinkaan montaa, eikä vaikuta kuin pariin henkilöön eikä ole ajankohtainenkaan. Ei ainakaan silloin, kun se julkaistaan. Ja kun tietoa tarvitsisi, ei asiaa enää kukaan muista.

Tylsä. Intrasta ei iloa irtoa. Eikä työnteon kuulu ollakaan hauskaa. Ainoa hyvä puoli siinä on, että siellä ei kissavideoiden kanssa aikaa kulu. Jää sekin aika somessa seikkailuun tai oikeisiin tapaamisiin kahvikuppi kädessä käytävällä.

Tällaisia kissavideoita ei introissa esitetäkään.

Epäsosiaalinen. Intraa päivittää muutama epätoivoinen otoilija, jolla on tärkeämpääkin tekemistä. He kirjoittavat kankeasti ja liimaavat tekstin päälle otsikoksi nimilapun. Itseasiassa kirjoittaminen on ohjeistettu niin hyvin, että aremmat se kangistaa ja vilhakammat saa kapinoimaan. Tulos on kuitenkin sama.

Epäinhimillinen. Intra on rakentunut organisaation osien mukaan. Kauaksi aidoista ihmisistä. Ihmiset on hukattu organisaatiolaatikoiden taakse ja viimeistään kielellä vierotettu. Joskus humalapäissään joku on kerran jotain kommentoinnut, mutta virkeä viestintä ehti poistamaan kommentin ennen kello kahdeksaa.

Saavuttamaton. Intra ei ole siellä työntekijät ovat – ainakaan ne oikeat työntekijät. Ei se taivu taskuun. Työnantajan antaman kännykän kuluneilla näppäimillä voi painaa luurin kuvaa tai lähettää tekstarin. Omia laitteita ei sallita liitettävän työpaikan verkkoon. Ja vaikka sallittaisiin omat laitteet on omaa elämää varten.

Tarpeeton. Intrasta ei löydy mitään, ja hakukin toimii huonosti. Helpoimmalla pääsee, kun kysyy kaverilta tai esimieheltä. Mitään ei ole menettänyt, vaikka intrassa ei ole koskaan käynytkään.

Huono brändi. Intra-sana sylkäistään suusta kuin kirosana. Se on substantiivina niin halveksittava, että se sanotaankin kuiskaten: ”Se löytyy intrasta”.

Osallistuin #Intranetwork-seminaariin, jossa kuulin kaikkia kamaluuksia erilaisista introista ja keräsin ne kaikki tähän.

Advertisement