Kuullunymmärtäminen

owl
Kuva Flickr CC

”Seurataanko teillä somekeskusteluja? Ei. Eihän siellä ole mitään sellaista, josta ei olisi kuultu.”

Miten väärässä vastaaja onkaan. Somea kannattaa ehdottomasti kuunnella, sillä puhutaan juuri sellaisista asioista, joista ei muuten kuule.

Helppo tapa olla kuulolla. Somekeskusteluja kuuntelemalla tietää, mitä pinnan alla tapahtuu. Herkkäkorvainen tavoittaa heikot signaalit ja osaa erottaa nokkeluudet ja huonon huumorin. Keskusteluja kuullessa myös kovakorvaistuu eikä provosoidu helposti. Keskusteluista löytää ne henkilöt, jotka ovat intohimoisimpia tuotteen tai palvelun suhteen. Heitä voi tarpeen mukaan hyödyntää tai hiljentää.

Vinkkejä omaan viestintään. Kriisin hetkellä sieltä kuulee kaikki ne kysymykset, joihin pitää vastata – tilaisuuksissa ja tiedotteissa. Tiedotustilanteeseen on helpompi valmistautua, kun on asenne on aistittu rivien väleistä. Normiarjessa sieltä poimii asiakaslehtiin aiheet ja kiinnostavat kulmat. Parhaimmassa tapauksessa keskusteluissa saattaa vilahtaa vihjeitä, joihin reagoimalla voi välttää suuremman kriisin.

Kuulemisen hyödyntäminen. Omien sometilien seuraaminen ei riitä, koska siellä ihmiset osaavat olla siivosti. Kiinnostavimmat keskustelut on foorumien syvyyksissä. Sieltä löytyy pahimmat parjaajat mutta myös puolestapuhujat. Onneksi tähän työhön on apuvälineitä, joiden avulla keskustelun seuraaminen vie joka päivä vartin tai vähemmän.

Mutta jos ei ole aikaa seurata hetkinen hittivirtaa eikä halua reagoida siihen, vastaaja on oikeassa – ei siellä ole mitään hyödyllistä.

Advertisement