Ollakko vai eikö olla Instassa?

Kuva Riihimäen kaupunki
Kuva Riihimäen kaupunki

Instagram on hot ja pop. Riksu on Instassa hyvin elävänä – kaupunkilaisten, matkailijoiden, teatterin ja muutaman yksikkömme voimin. Mutta ollakko Riihimäen kaupunkina mukana ja miten. Kaupungin viestintä ylläpitää monia sosiaalisen median kanavia, ja Instagram on ollut jo pitkään vakavassa harkinnassa.

Ideoita saadakseen viestintä pyysi apua Hämeen ammattikorkeakoulun liiketalouden opiskelijalta, joka teki aiheesta opinnäytetyön keväällä 2015. Opinnäytetyön tekijä lähestyi Instaa monesta kulmasta käsin: tavoitteista, jaetuista kuvista, päivittäjistä, strategiasta. Tavoitteisiin päästääkseen hän otti luuppinsa alle viiden kaupungin Insta-tilit.

Mitä meille selvisi? Kaupungit ovat Instassa siksi, koska se on suosittu. Instan avulla on mahdollista tavoittaa nuoria ja houkutella matkailijoita. Tykkääjien kanssa he haluavat olla vuorovaikutuksessa ja sitouttaa heitä. Pääasiassa Instaa päivittää muutama henkilö joka viikko vähintään yhden kuvan verran. Eniten sydämiä on Instassa painettu ulkona otetuille kuville, joissa näkyy luontoa ja rakennuksia. Ei ole ihme, että tutut asiat ovat tykätympiä kuin esineet tai mainokset. Jokaisella tilillä on hyödynnetty hashtageja, jotta kaupunkien kuvat löytyvät avainsanan alta.

No milloin Riksun Insta-tili avataan? Kauniita paikkoja ja rakennuksia sekä mielenkiintoisia tapahtumia kaupungissa riittää. Suurin ongelma Instan kanssa on päivitysongelma. Sitä ei päivitetäkään työpöydän takaa. Vaihtoehtoja on monia: ostamalla päivitys viestintä- tai mainostoimistolta, ottamalla työntekijät mukaan, hyödyntämällä harjoittelijoita, osallistamalla opiskelijoita, antamalla kaupunkilaisille vuoronperään päivitysoikeudet tai regrammaamalla muiden toimijoiden kuvia.

Millainen kombo itseotettujen, muiden toimijoiden ja kaupunkilaisten kuvista voisi syntyä? Facebook on osoittanut sen, että kaupunginkin virta pysyy aktiivisena, kun jakaa aktiivisten yhdistysten ja seurojen päivityksiä. Aina on mahdollisuus rajata tiliä vaikka vain työntekijöiden kuville tai tarjota matkailijat mielessä täkyjä kaupungin kiinnostavista paikoista.

Ihannetapauksessa Insta ei olisi pelkkien kuvien esittelypaikka. Onhan meillä jo Pinterest. Vaan Instassa kaupunki tykkäisi myös muiden kuvista, jakaisi ja kommentoisi niitä. Pitäisikö sitten aktiiviseen toimintaan ottaa joku hahmo keulille, koska kaupunki voi tuntua helposti oudolta osallistujalta? Joka tapauksessa aito vuorovaikutus ottaa oman aikansa.

Vielä ei ole vastaksia kaikkiin Insta-strategian osasiin, mutta suunnittelu jatkuu jälleen vähän viisaampana. Jos myös sinä pohdit Instagram-tilin avaamista, lukaise Laura Pihlajamäen opinnäytetyö ”Instagramin suunnitelmallinen käyttö kaupunkien sosiaalisen median viestinnässä” (http://theseus.fi/handle/10024/92288).

Julkaisin postauksen myös Riihimäen Koti & Kaupunki -verkkojulkaisussa.

Advertisement