Snäpissä

 Snapchat on vekkuli chatti välittää aitoja fiiliksiä. Se on nimensä mukaisesti chattailyä näpsyillä. Ydin on kuva, jota voi täydentää tekstillä. Chattaillä voi haluttujen henkilöiden kanssa tai sitten julkaista story kaikkien nähtäville vuorokauden ajaksi.

Ihmettelen kuvien ja videoiden huonoa laatua, kun katselin ensimmäisiä snäppejä. Sitten ymmärsin, että juuri se on snäpin juttu. Snäppivuorokauden ensimmäinen kuva voi olla hiukset pystyssä verhojen raosta tulevan valon kajossa. 

Instagramin ja Facebookin kuvat ovat jo niin käsiteltyjä, että niiden julkaisu meinaa uuvuttaa. Lisäksi niissä pitää olla joku juttu, että viitsii julkaista. Omissa somestrategioissa Insta on varattu lähinnä wannabee-kuville, kun taas Facessa esitellään kivoimmat ja hauskimmat tilanteet. 

WhatsAppissa kuvan tallentuminen tuo paineen kuvan laadulle. Niitä kuvia kun voi katsella aina ja uudestaan. Snäpissä kuvaa katsellaan vain muutama sekunti, ja sen jälkeen niihin ei enää palata. Kuvia ei käsitellä, koska niitä ei voi eikä kannata.  Käsittelyn myötä häviää kuvista aitous ja uskottavuus. 

Toinen oivalluksen paikka tuli videoissa. Olen ollut huono videoiden katselija, mutta nyt pienikin liike tekee kuvasta kiinnostavan. Stillit alkavat tuntua tylsiltä. Snäpin videoita jaksan katsoa, koska ne kestävät ennemminkin sekunteja kuin minuutteja. Snäpissä videoiden teko vaatii vain kuvausnapin painalluksen vähän pidempään. Sellainen ominaisuus puuttuu muista chateista. Snäppi on tarkoitettu kuvien chattailyyn; WhatsAppissa kuvan ja tekstin lähettäminen on kömpelöä.

Minulle snäppi on kiinnostava paikka tuttujen ihmisten jutuille. En jaksa aukoa My Storyn yritysten videoita, jossa tuntematon henkilö on kuvannut mitäänsanomattoman, huonolaatuisen pätkän. Sen sijaan sukulaisen pieni snäppipätkä juhannuksen vietosta on kivaa katseltavaa.

Vuorovaikutus snäpissä tuntuu oudolta, koska tekstin taustalla on aina kuva. Itse on oppinut siihen, että kuvalla on funktio, joten varpaat, sängynpeitto tai matto taustana vielä oudoksuttaa.

Jos sinulle kiinnostavat ihmiset käyttävät Snapchatiä, suosittelen sinullekin. Sitä kautta arkikin saa eloa, koska kuvista nyt vain välittyy enemmän fiilistä.

Advertisement