KISS

Flickr CC Henry Haines
Flickr CC Henry Haines
Intraa kehitetään aina. Tällä kertaa kuuntelin käyttäjiä. He kertoivat, mikä on intrassa tärkeintä:

 • Tieto löytyy.
 • Tärkeät asiat erottaa ei niin tärkeistä.
 • Tiedon saa helposti.

Saan näistä perusasioista hyvän kehittämissuunnitelman: haun pitää toimia, käyttiksen pitää olla riittävän selkeä ja intran pitää toimia mobiilisti.

Se, mitä käyttäjät eivät haastattelussa nostaneet esille, oli keskustelu ja tiedon jakaminen. Ei ihme, sillä kulttuuri ei näitä tue: Keskustelu arvelluttaa kaikkien 1 500 silmien edessä. Päivittämisen hoitaa erikseen nimetyt henkilöt. Usein nämä ovat eri henkilöitä kuin tiedon omistajat. 

Tarve ratkaisee

Onneksi Yammeriin suhtautuminen oli neutraalin postiivisesti. Käyttäjät kertoivat, että Yammer on itse asiassa hyvä, koska silloin keskustelu ei ole häiritsemässä virallista intraa.

Riksun työntekijät käyttävät intraa silloin, kun he tarvitsevat jotain tietoa. Tiedon pitää löytyä vaivattomasti ja siihen pitää päästä käsiksi missä vain ja millä laitteella tahansa. Kilkkeet ja gallupit eivät kiinnosta.

Kilautus kaverille

Sain hyvän opetuksen – keep it simple (stupid). Edellisen kerran intraa ruukatessani olin näet lähtenyt viemään intraa osallistavampaan suuntaan. Nyt näen, että tässä organisaatiossa se oli virhe. Jos intra ei ole käyttäjilleen tehty, sitä ei käytetä.

Jos intra ei täytä näitä vaatimuksia, kilautetaan kaverille. Kaverille soitto ei ole ollenkaan huono asia, kunhan on kavereita ja kaveri tietää asiat. Ehkä tulevaisuudessa kaveri kimmahtaa ”KVG”, ja meidän intran haku toimii kuin Google ikään.

Advertisement

4 Comments

 1. Laura Walden sanoo:

  Kiitos Anna kun jaat kokemuksen osallistavuuden haasteista. Yammer on organisaatiossamme osoittautumassa toimivaksi foorumiksi. Uusi intra tuo muitakin tapoja käytettäväksi. Saa nähdä säilyttääkö yammer saavuttamansa aseman.

  1. Anna Availa sanoo:

   Osallistumisen mahdollistamiseen ja siihen kannustamiseen on onneksi monia keinoja. Itse ajattelin tehdä selkeät roolit intralle ja Yammerille – ennen kuin ne voidaan joskus yhdistää.

   1. Laura Walden sanoo:

    Me olemme nuo kanavat yhdistäneet. Julkaisemme uuden SharePoint pohjaisen intran toukokuussa. Olemme sinne laittaneet kaikki käytössä olevat some-kanavat. Myös Yammerin, johon pilotointivaiheessa on liittynyt lähes puolet henkilöstöstä. Ei siitä enää voi oikein luopuakaan. Vaihtoehtoja vuorovaikutukseen ja osallistumiseen on siis tarjolla useita. Onko se sitten liikaa, nähtäväksi jää.

 2. Anna Availa sanoo:

  Kiva kuulla, miten teillä Jämsässä kanavat asettuvat eloonjäämistaistelussa. Varmasti käy niin kuin muussakin viestintäympäristössä, että kun kanavat ovat hajautuneet, osalle löytyy enemmän yleisöä ja käyttäjiä kuin toisille. Me sitten yhdistelemme ja taas eriytämme sopivassa syklissä 🙂

Kommentointi on suljettu.