Työntekijälähettiläs voittaa

pokaali_wikipedia_cc
Kuva Wikipedia CC

Työntekijälähettilyys oli vuoden 2016 trendi somessa. Viestintätoiminnon näkökulmasta työntekijöiden omista ja organisaatioiden virallista tileistä syntyy mielenkiintoinen mahdollisuus viedä yhteistä viestiä eteenpäin. Omilla keinoillaan. Organisaation omat kasvottomat kanavat menevät asia edellä argumentoiden, kun taas henkilöt tuovat samaan asiaan tunteen ja fiiliksen.

Kummillakin kanavilla tavoitetaan kyllä ihmisiä, mutta niihin reagoidaan eri tavalla. Henkilöiden postauksia tykätään useammin, joten ne myös leviävät paremmin.  Jotta organisaation somepostaukset saavat reaktioita, niistä pitää kuulua selkeästi ihmisen ääni.

Kriiseissä erilaisten tilien yhteispeli on entistä tärkeämpää. Viralliset viestit kertovat tilanteen statuksen, kun taas ihmiset välittävät inhimillisen puolen. Niissä henkilöt myötäelävät, pahoittelevat ja rauhoittelevat. Videoilla tehokkaimmin.

 Kaupunginjohtaja voittaa pokaalin

Riihimäen organisaation somepäivityksistä rekryt tavoittavat hyvin, samoin kivojen riksulaisten asioiden ja tapahtumien nostaminen esille. Kaupunginjohtajan oman tilin kautta huomiota keräävät hänen omakohtaiset kokemuksensa sekä riksulaisten onnittelut ja ihastelut. Luonnollisesti kriiseistä kertominen kiinnostaa tulivat ne sitten kasvottomien tai kasvollisten tilien kautta.

Määrällisesti eniten reaktioita keräävät kaupunginjohtajan omat postaukset hänen oman tilinsä kautta. Mutta tällöin postaus vaatii kaupunginjohtajalta omakohtaisuutta – selkeästi omia tunnelmia ja kuvan mukaan. Jos kaupunginjohtaja vain retwiittaa tai jakaa Facebook-päivityksen, se ei saa niin paljon huomiota kuin alkuperäinen postaus organisaation omalla tilillä postattuna. Kaupunginjohtajan omat videotkin saavat organisaation omalta tililtä enemmän huomioita, jos linkkien oheen on kirjoitettu kiinnostava saate.

Postauksen opetukset:

  • Kannattaa käyttää organisaation tilejä ja henkilöiden omia tilejä.
  • Kummassakin tilityypissä kannattaa hyödyntää niiden vahvuuksia: organisaatioiden välittää asiaa ja argumentteja, henkilöiden tunteita ja fiiliksiä. Tämä on lyömätön yhdistelmä kriiseissä.
  • Linkitykset ja jaetut postaukset vaativat saatteet. Henkilöiden kannattaa kertoa omakohtaisia kokemuksiaan ja liittää kuvia mukaan.
  • Jotta viesti on sama, työntekijöiden täytyy tietää asiasta ja olla sitoutunut organisaatioonsa.
Advertisement