Ruista ranteessa

Kuva Availan kotialbumista
Netissä olevat ruokapäiväkirjat pääasiassa summaavat ruuan kalorit. Tottahan pari graafia saattaa piirtää, mikä suhde syödyssä on hiilareilla, proteiinilla ja rasvoilla. Mutta jos ruuan kaloreita enemmän kiinnostaa ravintoarvot, suosittelen Fineliä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylläpitämä palvelu arvioi aterioiden ravitsemuksellista sisältöä ja energiamäärää sekä vertaa sitä suhteessa suomalaisiin ravitsemussuosituksiin. Kun kirjautuessani kerroin sukupuoleni ja ikäni, näen graafeista, onko energiansaantini sellaista kuin pitäisi.

Kuha on kalaa

Fineli-verkkopalvelu kertoo elintarvikkeiden kemiallisen koostumuksen Suomessa tavallisimmin käytetyistä elintarvikkeista. Kemiallinen koostumus kuullostaa tavalliselle syöjälle pikkuisen liian analyyttiseltä, mutta jo muutaman päivän kokeilun perusteella huomaan, että syön kuitua liian vähän ja D-vitamiinia pitäisi oikeasti lisätä.

Sivustolla on tiedot yli 3 600 elintarvikkeesta ja 55 ravintotekijästä. Kohtuu hyvin Finellin vaihtoehdoista löytyy lempileipäni ja -jugurttini. Sen sijaan omatekemän smoothien ainesosat minun pitäisi jaksaa naputella yksitellen, jos haluaisin saada tarkan tuloksen. Koska Fineliä ei kalorit kiinnosta, sille on sama, tuleeko protskusi rahkasta vai jäätelöstä.

Annosten lisäämisessä saa olla sen verran tarkkana, ettei keskikokoisesta kuhasta laskuri laske ravintoarvoja 1 300 grammasta 150 gramman sijaan. Tarkoitin näet keskikokoista annosta enkä kalaa.

Suunnitellut suupalat

Käyttökokemukseltaan Fineli on ihan ok. Kertaakaan en ole onnistunut kirjautumaan suorilla sisälle, koska en ole muistanut vaadittua riittävän kryptistä kymmenmerkkistä salasanaa. Eikä päivän suupalat ole ihan justiinsa, koska vaihtoehdoista ei löydy juuri sitä, mitä söin.

Mutta eihän tämä nyt niin tarkkaa ole, välillä on ihan kiva tsekata, että ravinto sisältää sitä mitä sen olisi hyvä sisältääkin. Ja jos aamulla olen oikein vihverä, saatan sipaista suunnitelmat sivustoon ja näen, että näillä eväillä kyllä jaksaa.

Advertisement