Epäseksikäs intra

heart
Fickr CC faezrasyad

Mikään ei ole epätrendikkäämpää kuin perinteinen verkkoviestintä: inhat intrat ja tylsät verkkopalvelut. Niiden pystytys- ja kehitysprojektit ovat niin raskaita, että itseäkin kiinnostaisi touhuta coolien videoiden ja yhteisölliseksi halajavan verkkojulkaisun kanssa.

Mutta kaiken kivan keskellä tarvitaan vielä introja ja verkkopalveluita. Ulkoiset ja sisäiset sisällöt tarvitsevat säilytyspaikat. Ohjeet, käytännöt ja kuvaukset eivät vain välity yammerien ja facejen virroissa. Työntekijät ja asiakkaat tarvitsevat paikan, jossa voivat pysähtyä toiminnan ja ihmisten äärelle sekä asioimaan sulavasti digitaalisissa prosesseissa.

Jossain pitää saada pysähtyä asian äärelle.

Verkkoviestinnän kokonaisuus syntyy eri keinojen kombinaatiosta. Introja ja verkkopalveluja täydentää ja taustoittaa lehdet – verkossa tai printtinä. Niihin tuo liikennettä sisäiset ja ulkoiset somet ja uutiskirjeet. Someilla on iso merkitys pikatiedon välittäjänä. On helppo pysyä kärryillä virroissa vilahtavista otsikoista ja kivoista kuvista. Somet ovat jakamisen ja kommentoinnin paikkoja, parhaimmillaan pienemmän porukan kesken.

Oman median kautta viestintä on johtamista. Sinne valitaan sellaiset teemat, joita haluaa viedä eteenpäin ja joista herättää keskustelua. Todellisuus on kuitenkin karu: somessa helppoa on huutelu, introissa hiljaisuus.

Kuka rakastaisi intraa?

Kuka rakastaisi verkkopalveluita niin palavasti, että ottaisi sen omakseen? Viestintä rakastaa ulkoista verkkopalvelua, mutta intran kohtalo on karumpi. Hr pitää sitä liian teknisenä, tietohallinto vain teknisenä. Usein viestintä rimpuilee tietohallinnon sille antamien ratkaisujen kanssa ja vuorotellen potkii ja palkitsee sisällöntuottajia.

Viestijänä toivon, että viestinnällisyyttä ja käyttäjää ei unohdeta helppojen ja nopeiden ratkaisujen houkutuksissa. Jos ylläpitäminen on hankalaa, sisältöä ei tuoteta. Jos asiointia vaatii klikkauksia, joudutaan turvautumaan henkilökohtaiseen asiointiin. Jos tieto löytyy vain pdf:stä, niitä ei avata.

Kun keskitytään käyttäjän tarpeisiin, konseptoidaan kunnolla ja rakennetaan huolella, niin että sisällöntuotto sujuu kuin itsestään ja palvelua oikeasti käytetään.

Advertisement