Alakulttuureilta apua

on
Hämeen linnan kuva Availan kotialbumista

Analytiikka on ihanaa, mutta siitä selviää ikäviä asioita: miten vähän tärkeää tiedotetta avataan, sivustolla vietetään aikaa ja liikutaan sivulta toiselle. Sisällöt ovat kuitenkin tärkeitä, joten miten esittää ne kiinnostavasti.  Tähän tarvitaan yleisön ymmärrystä.

Netti on tarjonnut helpon alustan ilmaisulle ja sosiaalinen media paikan kohtaamisille ja keskustelulle.  Some on laajentanut ja demokratisoinut alakulttuureja, joista mielenkiintoisimmat ovat syntyneet nichien ympärille.

Alakulttuurit ovat syntyneet niin intohimoisille kahvinjuojille, kotiansa koristaville kuin auringonlaskuja kuvaaville rekkakuskeille. Alakulttuurit tykkäävät vaihtoehtoisuudesta, ne luovat brändeille (kriittisiäkin) alabrändejä. Kaikessa hauskuudessaan alabrändit ovat vaikeasti ennakoitavissa ja hallittavissa.

Ulkopuolelta voi olla haastavaa ymmärtää alakulttuureja, koska niiden sisällä viestitään omalla tavallaan ja jopa niin, että ulkopuolisten on vaikea päästä niihin sisälle.

Hyvän esimerkin tähän tarjoavat kaupungit. Asukkailla on varsin erilainen kuva kotikaupungistaan kuin niillä, jotka eivät ole siellä koskaan käyneet. Muut tuntevat kyllä itsestäänselvät ylpeydenaiheet, joita esimerkiksi Hämeenlinnassa ovat linnan lisäksi Aulanko, HPK ja Goodman. Nämä ovat hämeenlinnalaisille triviaaleja, ja tuntevatkin hyvin niiden taustat ja tarinat. Ehkä näistä syistä paikkakuntalaiset helposti häpeävät, vähättelevät ja parjaavat omaa kotipaikkaansa.

Oikopolun halutun viestin viennille tarjoaa aktiivijäsenet, jotka sujuvasti sukkuloivat kulttuurien välillä. On taatusti tehokasta tehdä sisältöyhteistyötä suosittujen blogaajien, tubettajien ja instaajien kanssa.  Kunhan jälki on riittävän laadukasta ja sanoma uskottavaa.

Advertisement