Elonmerkki#: Verbaali kohtaa designin neukkareissa

Dekaani Helena Hyvönen Aalto-yliopiston taideteollisesta korkeakoulusta määritteli, että muotoilu on käyttäjälähtöisyyttä eli otetaan huomioon erilaiset käyttäjät ja heidän tarpeensa. Tämä on myös viestinnän lähtökohtia. Hyvösen mukaan muotoilu puhuttelee ihmistä, kuluttajaa ja vastaanottajaa. Muotoilu kykenee parhaimmillaan tekemään asiat, esineet, ympäristöt, viestit ja prosessit ymmärrettäviksi, yksinkertaisiksi ja yksilön kannalta hallittaviksi.

Designin verbaalistaminen on mielenkiintoinen juttu. Hauskimpia esimerkkejä yrityksissä sanallisen ja sanattoman designin kohtaamisesta ovat neuvottelutilojen nimeämiset. Miten hallita tiloja, auttaa käyttäjää ja samalla tukea toimintaa?

Neukkareita on nimetty autojen, Euroopan kaupunkien, eläinten, kukkien ja numeroiden mukaan. Numerot ovat taatusti tylsimpiä ja varsinkin vaikeita muistaa. Autot ovat varmasti helpompia muistaa, mutta toivottavasti ne liittyvät jotenkin yrityksen tarinaan, etteivät jää täysin irrallisiksi. Koska tykkään eläimisistä, riemastun  aina, jos kokouspaikaksi paljastuu esimerkiksi Otso, jo nimestä tulee tosi ärheä olo. Adjektiivit ovat myös toimivia. Kun vierasta johdattaa ”Iloon”, fiilis tarttuu väkisinkin.

Aina hyvä idea ei toimi käytännössä.Teknologiakeskuksessa työskennessäni neukkarit nimettiin ympäröivän puiston puiden latinankielisistä nimien mukaan. Alku on aina helpompaa Ulmus, Pinus, Calluna… Mutta latinankieliset nimet eivät aina ole kaksitavuisia tai tuttuja sanoja, joten Betulan ja Malvan kanssa kävijä jo vähän pulassa. Kun neukkareita alkaa olla jo yli kymmenen, ovat jo vieraatkin ihmeissään nimien kanssa, niitä kun ei muistaa eikä erottaa toisistaan. Mutta joka kerran sai vierailijoille kertoa tarinan, ja se oli sinänsä hyvä juttu.

Lystikkäimpiä kommelluksia sattui pääkaupungissa sijaa pitävälle yritykselle, joka nimesi neukkarinsa eri toimipaikkojensa nimillä. Niin vain eräskin insinööri otti ensimmäisen lennon Ouluun, koska luki kalenteristaan, että iltapäivällä pitäisi olla ”Oulussa”.

Elonmerkki on viestintäväen yhteinen ammatillinen Inforin järjestämä tapahtuma. Tänä vuonna 15 innokasta bloggaaja livebloggasi tapahtumasta noin seitsemän postausta/bloggaaja. Kirjoitetuksista kootaan kirja, jonka tuotto ohjataan hyväntekeväisyyteen.

Advertisement