Matkaoppaiden päivät luetut

Matkaterveiset voi maalata vaikka kiveen kuten Hortassa Faialin saareilla. Kuva Availan matka-albumi.

Painettujen matkaoppaiden päivät ovat luetut. Tämän vuoden kesäreissuni oli patikkamatka Azoreille (aikaisemmissa postauksissa vinkkejä). Ennen reissua googlasin kovaa – luin blogeja, katselin kuvia ja bookkailin hotelleja ja lentoja. Halusin mukaani myös yhden painetun matkaoppaan, jonka sain tilattua Amazonin kautta. Suomeksi ei ikävä kyllä ole sellaista saatavissa.

Painettu matkaopas on hyvä tiiliskivi pitää mukana. Pitkällä lennolla siitä saa aimo annoksen sivistystä ennen kuin koneen pyörät tavoittaa uuden maankamaran. Sen avulla pääsin mukavasti alkuun, kun suunnistin hotellille ja etsin ensimmäisen ruokapaikan. Vaikka oppaani olikin viime vuonna päivitetty, siinä luonnollisesti oli vanhentuneita tietoja – ravintoloita oli suljettu, tiet olivat muuttuneet ja kartat sinne päin. Nettisuosituksiin tottuneena yhden ihmisen tipsit eivät oikein vakuuttaneet.

Netistä löysin roppakaupalla vinkkejä, tietoja ja kuvia, mutta tieto oli tietysti hajallaan. Tarvitsen siis sähköisen matkaoppaan, jossa yhdistyy painetun oppaan perusteellisuus, mutta sähköisen ajantasaisuus, yhteisöllinen sisällöntuotto ja käteväkäyttöisyys. Erilaiset suosittelupalvelut (kuten tripadvisor, tietty englanniksi) ovat kepeitä ja kaupallisia; Wikitravel taas suppea ja kuivahko.

Toivelistallani ovat

  • realistiset kuvaukset kohteista, ei vain hehkutusta eikä matkakertomusjaarituksia
  • tekstin päivitysmahdollisuus wikimäisesti
  • monipuolinen linkitys karttapalveluihin ja esimerkiksi Wikipediaan
  • ladattava, toimii myös offlinena, iPadiin solahtavana kiitos
  • näyttävät kuva, linkit Flickriin
  • hyvä keskusteluareena
  • linkkikirjasto, jossa vinkit kohteesta kertovaan kaunokirjallisuuteen ja elokuviin.

Eikä tämän ilmaista tarvitse olla. Maksoinhan printtioppastanikin, ja siitä että se lennätettiin Suomeen.

Advertisement