Testaa, miten digitaalinen olet

Jos Matti Rönkä kertoo sinulle uusimmat uutiset, olet vasta digielämän alussa.
Jos Matti Rönkä kertoo sinulle uusimmat uutiset, uutiselämäsi vaikuttaa perinteiseltä. Kuva YLE

Nämä 15 kysymystä paljastavat, miten digitaalinen olet.

 1. Montako tilattua printtilehteä postiluukustasi kolahtaa? Yli 3 printatusta aikakauslehdestä tai sanomalehdestä saat yhden pisteen.
 2. Onko cd-kokoelmasi jämähtänyt parin vuoden takaiseen tilanteeseen? Jos käyttämäsi musa on siirtynyt Spotifyhin, et saa pistettä.
 3. Sopiiko näppeihisi paremmin paperinen kirja kuin sähköinen? Yhden pisteen ansaitset kirjasta, jossa on kannet ja jossa käännetään sivuja.
 4. Ostatko junalippusi asemalta vai tietokoneelta? Jos jännität junaan ehtimistä lippujonossa, saat pisteen.
 5. Mihin kirjaat aikataulusi? Jos paperikalenterit ovat mielestäsi kivat ja kätevät, saat pisteen.
 6. Katsotko elokuvat mieluummin Netflixistä kuin leffasta, tv:stä lähetysaikana tai tallennuksena boxista? Jos Netflix kuullostaa sinusta treffipalvelulta, ansaitset pisteen.
 7. Miten pysyt perillä kavereidesi kuulumisista? Soittamisesta ja näkemisestä saat yhden pisteen, somesta et mitään.
 8. Kun olet aaamulla aukaissut silmäsi, lähteekö ensimmäinen valon kajo mobiilista? Jos valintasi on känny tai tabletti, et saa pistettä.
 9. Miten navigoit kohteeseen? Jos luotat muistiisi tai olet printannut kartan, saat pisteen.
 10. Mistä kuulet ensimmäisenä ison uutisen? Jos sen kertoja Matti Rönkä, saat pisteen.
 11. Mistä kysyt hankintaasi suosituksen? Jos Google on luottolähteesi, et saa pistettä.
 12. Miten teet muistiinpanot? Jos vaihtoehtosi ovat Post It -laput tai mustat muistikirjat, saat pisteen.
 13. Miten sovit kaveriesi kanssa yhteiset tapaamiset? Jos Facebook on valintanne, et saa pistettä.
 14. Ostatko yksittäiset ostokset mieluummin verkko- kuin kivijalkakaupasta? Jos voit kokeilla ostoksesi ennen maksamista, saat pisteen.
 15. Kuinka monta somekanavaa käytät? Jos vastauksesi yksi tai kaksi, saat pisteen.

Jos saaliisi on yli 10 pistettä, maailmasi ei ole kovin digitaalinen. Nautit vielä sanomalehden tuoksusta, kirjan painosta kädessäsi tai tykkäät kuvittaa muistiinpanoja piirroksilla. Löydät usein itsesi tilanteista, joissa ihmettelet, että mistä nuo kouhkaavat.

Jos keräsit 6 – 10 pistettä, olet löytänyt jo monia mukavia sähköisiä palveluita, mutta sinulla on selkeästi tunteellinen suhde muutamiin perinteiseksi kutsuttuihin välineisiin. Olet kuitenkin jo siirtymässä digitaaliseksi, joten sinun kannattaa tehdä testi puolen vuoden päästä uudelleen.

Jos sait alle 6 pistettä, olet jo pitkällä digitaalisella polullasi. Olen varma, että et liiku minnekään ilman vähintäänkin kahta tietokonetta. Kännysi ei ole yksin tuntia kauempaa ja tablettisi kanssa vietät enemmän vapaa-aikaa kuin perheesi.

Jos sinua kiinnostaa, miten digitaalisia muut lukijat ovat, lähetä minulle pistemääräsi ja parit kommentit, niin kokoan ne seuraavaan postaukseen.

Advertisement

10 Comments

 1. Outi L sanoo:

  8 pistettä. En ikinä luopuisi oikeasta kirjasta, viikonloppuaamun Hesarista (muutos tablettikokoon oli karmee… tietyt asiat on hei pyhiä!) tai post-it lapuista. Uutislähteenä SoMe on epäluotettava; liian spontaanihakuinen, antaa tilaa mielensäpahoittajat ry:n agendalle ja nostaa monesti esiin lillukanvarsia varsinaisten uutisten vierestä. SoMella on paikkansa ja käytössäni onkin some-kanavia neljä, joten somasti sekaisin käytän sekä perinteistä että digiä.

  1. Anna Availa sanoo:

   Nii-in, olet selkeästi välimaastossa, odota vain 🙂 Somessa tarvitaan kyllä lukutaitoa. Itse tykkään kyllä siitä, että ainoa totuus ei tule toimituksellisesta mediasta. Vaikka voi olla, että sen ison uutisen bongaisinkin Twitteristä toimittajalta. Kirjat luen eenä, mutta lempipaikka kotona on kirjasto, johon tunteellisuus vain kasvaa ja olemassa olevat kirjat tulevat merkityksellisimmiksi.

 2. Voi-voi. Mulla meni pisteet reippaasti pakkaselle. Testistä nimittäin puuttui muutama hyvin oleellinen kriteeri, kuten ”teetkö elantosi luomalla digitaalisia ratkaisuja muiden digitalisoimiseksi”, ”ohjaatko kotisi valaistus-, valvonta- jne. järjestelmiä paikasta ja päätelaitteesta riippumattomasti” ja ”evankelisoitko digitalisoitumisen puolesta julkisesti”. Meidän kaksivuotiaskin on digitalisoituneempi kuin moni teistä. 😀

  1. Anna Availa sanoo:

   Erit hyviä heavy usereiden lisäkysymyksiä, joilla erotetaan jyvät akanoista. Tuo kaksivuotiaan näkökulma on kiinnostava. Mitä on oppia käyttämään vain digiä? Vanhoilla sukulaisilla tulee olemaan monta kummallista juttua kerrottavana.

 3. Joni sanoo:

  kokonaista 4 pistettä:

  postiluukusta kolahtaa printtilehti, koska vaimo tilaa sellaista. kotona ei tuu printtilehteä luettua koskaan, mutta joskus kahvilassa saatan riehaantua nostalgiavimmassa ostamaan jomman kumman keltaisista lehdistä, jota kadun aina :).

  kirjat luen mielelläni paperisena, mutta kärsivällisyys kirjan lukemiseen on romahtanu viime vuosina. jos en lue kirjaa kerralla kannesta kanteen, se jää aina kesken. nyt on yks kirja kesken, siitä laskin itselleni pisteen.

  Luottamalla gps:ään (tai google/apple mapsiin) oon eksynyt useammin kuin luottamalla omaan muistiin tai paperikarttaan, joten en oo tullut koskaan tuollaista sähköistä suunnistinta hankkineeksi. tästä yksi piste.

  oon jämähtänyt facebookiin ja twitteriin, siitä yksi.

 4. 8 pinnaa. Paperisista kirjoista en luovu, luovin perille paperisen kartan avulla kun en omista navigaattoria, tykkään paperikalentereista ja siitä, että voin kokeilla tuotetta ennen ostamista. En ymmärrä ihmisiä, jotka räpläävät kännyä joka paikassa (wc, seminaarit, koulutukset jne…) Netflix on pelastus kun töllöstä tulee uusintaa uusinnan perään :-).

 5. Anna Availa sanoo:

  Jännä juttu tuo paperisten kirjojen tenho. Ei siis ihme, että ei Suomessa lähde lentoon. Tiedä sitten, auttaisiko kohtuullinen hinnoittelukaan. Itselle on tärkeää, että kaikki kirjat ovat samassa laitteessa ja voi lukea, vaikka pimeässä.

 6. Timo Kantola sanoo:

  Tuli kaks pistettä. Muistiinpanot jakautuvat vielä vihkon ja Evernoten kesken ja muutama printtilehtikni tulee.

  1. Anna Availa sanoo:

   Olen sitkeästi pyrkinyt siirtymään muistilapuista ainoastaan Evernoten käyttäjäksi – kännyllä, tabilla ja läppärillä, jotta saan päähän pälkähtävät ideat heti kirjattua yhteen ja samaan paikkaan. Pilvi ei aina toimi niin kuin pitäisi, mutta en vielä luovuta.

Kommentointi on suljettu.