Todellista liikuntaa

kuula
HäSa lainasi lehdessään kommenttiani: ”Kahvakuulan kanssa coretusta. Kyljet kiittää”. Kuva HäSa

Tiistaina kesken työpäivän puhelin soi. Hämeen Sanomien toimittaja kysyi minulta: ”Miksi haluat jakaa urheilusuoritteet  internetissä?” Olipa hassu kysymys ajattelin. Miksi en haluaisi?

Toimittaja oli tekemässä juttua Heiaheiasta, ja oli saanut yhteystietoni Heiaheian toimistolta. Heidän käyttäjätietonsa kertoivat minun olevan aktiivinen hämeenlinnalainen liikkuja. Pitää paikkansa, sillä olen kirjannut sähköiseen liikuntapäiväkirjaan loppuvuodesta 2010 lähtien vajaat 1 000 treenikertaa yli 500 tunnissa ja 52 eri lajissa, ja saanut näistä vajaat 2 000 kannustusta.

Jos kukaan ei tiedä liikkumisestani, olenko liikkunut

Urheilusuoritteiden kirjaaminen on vanha juttu. Muistan, kuinka isäni täytti Juoksija-lehdestä irroitettuun pieneen liikuntapäiväkirjaan säntillisesti muun muassa kaikki hiihtokertansa, jotta pystyi vertailemaan vuosien varrelta kertyneet  talvien kilometrit ja näki milloin minäkin vuonna tuli lumi. Kilpaurhelijavuosinani itse pidin urheilupäiväkirja todistamaan ahkeraa treenausta.

Heiaheia tilastoi näppärästi suoritteet ja näyttää kevyen statistiikan avulla liikuntojen laadun. Loppuvuonna 2012 tsekkasin Heiahein tilastosta ja järkytyin. Miten olin voinut liikkua niin vähän? Seuraavana vuonna lisäsin liikettä 1/3 lisää, ja olin jälleen raiteillani. Onneksi vuosi 2013 oli liki vammaton ja sairastelutkin olivat lyhyitä.

Mansikka vai muskeli?

Heiaheiassa yhteisöllisyys syntyy siitä, että kirjattuja liikuntasuoritteita voi kannustaa, kommentoida ja lisäksi näkee, millainen on omien kavereiden viiden kärki suoritteiden määrässä. Kannustaminen on helppoa, sillä paristakymmennestä hauskasta symbolista voi valita mielensä, jos ei halua nostaa vain peukkua.

Minulla Heiaheiassa on 17 kaveria kahdessa maassa. Jos lukua vertaa muihin käyttämiini somekanaviin, on määrä naurettavan pieni. Lisäksi kerrallaan säännöllisesti liikuvia on kourallinen. Vuosien varrella eri kaverit ovat eri aikaan aktiivisia. Sillä ei ole oikeastaan väliä, sillä on tärkeää, että aina löytyy joku joka näkee päivitykseni ja välillä kannustaa minua vaikka mansikalla.

Miksi  jaan urheilusuoritteeni Heiaheiassa? Se tekee urheilustani todellista. Kun liikkumiseni on julkista, se velvoittaa minut liikkumaan säännöllisesti ja enemmän. Olen sen verran leikkimielinen ja kilpailullinen, että minusta on kiva jakaa ja saada hassuja kannustuksia sekä seurata, että minä olen tällä viikolla liikuntasuoritteiden kärjessä. Viikkomittari takaa sen, että liikun suunnitellun määrän, ja etenkin sen yli. Nautin siitä, että viikko/kuukausi/vuositavoitteeni on vihreällä. Totta kai liikkuisin muutenkin, mutta nyt se on vain vieläkin hauskempaa.

Advertisement