Selkeästi saavutettava

Kuva Pixabay
Kuva Pixabay

Verkkopalvelun saavutettavuus palvelee kaikkia, ja niin sen pitääkin, kun puhutaan julkisyhteisön tärkeimmästä viestintäkanavasta ja tulevaisuuden tärkeimmästä asiointipaikasta. Saavutettavuus tarkoittaa selkeäkielistä ja teknisesti toimivaa sivustoa, jossa kaupungin palvelut ja päätökset kerrotaan ymmärrettävästi kaikille kaupunkilaisille yksilöllisistä ominaisuuksista huolimatta.

Teknisesti sivuston pitää olla sellainen, että erilaiset tekniset apuvälineet, kuten näkövammaisten lukuohjelmat, löytävät sisällöstä oikea asiat. Tällöin sisällön ylläpidossa on huomioitu lukuohjelmien tunnistamat elementit. Tekstityylien käytöstä ja kuvien sisällön avaamisesta on hyötyä myös löydettävyydessä, sillä niiden ansiosta esimerkiksi hakukoneet nostavat sisällöt hakutuloksissa.

Mutta ennen kaikkea saavutettavuus on selkeää kieltä ja tarvittaessa jopa selkokieltä. Tämä vaatii sen, että päivittäjät ja asioiden valmistelijat osaavat kirjoittaa selkeää virkakieltä.

Yhdelle sivustolle paljon tarpeita

Riihimäen kaltaisessa pikkukaupungissa verkkopalvelulla on monia kohderyhmiä, joilla on sivustolle erilaisia tarpeita ja käyttötilanteita. Matkailijat kaipaavat kuvia ja videoita, nuoret epämuodollisempaa ilmaisua, päättäjät virallista viestintää ja vammaisilla on omat erillistarpeensa.

Käyttötilanne tuo oman lisän saavutettavuuteen, sillä verkkopalveluamme käytetään pöytäkoneilla, tableteilla ja älypuhelimilla.

Tekniikasta apua

Verkkopalvelun saavutettavuuteen on olemassa paljon erilaisia teknisiä apuja. Esimerkiksi jotkut selaimet näyttävät lukuruudussaan vain tekstin ja erilaiset tekstinlukuohjelmat auttavat henkilöitä, joilla on ongelmia näkemisen kanssa, osaavat huonosti suomea tai lukeminen ei suju.

Onneksi esimerkiksi näkövammaisilla on itsellään hyviä apuvälineitä, joiden toiminta kannattaa tuntea, jotta ei vahingossa tule estäneeksi niiden toimimista.

Luvassa rakenneremonttia ja tekstipajoja

Verkkopalvelujen saavutettavuudelle on painetta Suomesta ja EU:sta. Uusi kuntalaki korostaa selkeää ja ymmärrettävää kieltä. Euroopan komissio esitti joulukuussa ehdotuksen EU:n esteettömyyssäädökseksi. Suomessa ollaan miettimässä siirtymäaikoja säädöksen täyttämiseen. On puhuttu parista vuodesta, mutta joka tapauksessa seuraavan verkkopalvelun täytyy olla esteetön.

Hihat heilumaan, sillä töitä riittää jo tämänhetkisen verkkopalvelun kanssa. Jos kiinnostaa, mitä kokosin Riihimäen to do -listalle, lukaise postaus kokonaisuudessaan Riihimäen kaupungin Kotikaupunki-verkkojulkaisusta.

Advertisement