3 skenaariota

Hatlamminsuo_pitkospuut_15_2014_pieni_tapio_aulu
Riihimäen kaupungin kuva-arkisto
Uusimme vuosi sitten verkkopalvelumme, mutta taisi olla viimeinen sellainen sivusto, totesin FCG:n Verkkopalveluiden ajankohtaispäivissä ke 15.6., kun esittelin kolme kutkuttavaa verkkopalveluskenaariota.

 1. Skenaario: Vetovoimasivusto

Kansallisessa palveluarkkitehtuuriohjelmassa (KAPA) tuotettavaan Suomi.fi-palvelutietovarantoon (PTV) tullaan kokoamaan tiedot kaikista julkisista palveluista, joita tarjoillaan kansalaisille, yrityksille ja toisille viranomaisille. Laki hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista tullee voimaan heinäkuussa.

Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa kunnan palvelut kuvataan Suomi.fi:ssä. Jos kaikki kunnan palveluihin liittyvä tieto siirtyy Suomi.fi-palvelutietovarantoon, mitä jää kunnan sivuille. Ajankohtaiset uutiset ja vetovoimaan liittyvät asiat, kuten matkailu, sijoittuminen ja asuminen?

Seudut näyttävät jo nyt esimerkkiä siitä, millaisia vetovoimasivustot voivat olla, katso esimerkiksi Kotkan-Haminan seutuLahden seutu  ja Seinäjoen seutu. Sivustojen tyyli on vahvasti markkinointiviestinnällinen, ja niitä koristaa näyttävät kuvat ja vauhdikkaat videot.

 1. Skenaario: Saavutettava sivusto

Julkisten toimijoiden verkkosivujen esteettömyysdirektiivistä saavutettiin 3.5.2016 EU:n neuvoston ja parlamentin kesken poliittinen yhteisymmärrys. Nyt odotamme, milloin määritellään se, mihin mennessä kunnan verkkosivujen pitää olla esteettömät.

Esteettömyys syntyy helposti vastaanotettavasta sisällöstä. Lisäksi se on rakennettu teknisesti siten, että se mahdollistaa erilaisten apuvälineiden käytön.

Saavutettavassa verkkosivustossa kuvia on käytetty harkiten ja teksti on selkeää virkakieltä ja tarpeen mukaan selkokieltä. Esimerkkiä saavutettavasta sivustosta näyttää Satakunnan sairaanhoitopiiri, jossa osa sivuista on kirjoitettu selkokielellä.

 1. Skenaario: Vuorovaikutus

Voimaan tulleen uuden kuntalain mukaan kuntalaiset vaikuttavat oman lähiympäristön asioihin entistä enemmän. Medioiden tulevaisuuden pohdinnoissa taas on visioitu, että mediat alkavat julkaista suoraan sellaisille alustoille, joissa yleisöt jo ovat. Tutustu esimerkiksi MEDEIA-hankkeeseen.

Kuntien kohdalla tämä tarkoittaa sisällöntuottoa sellaisiin kanaviin, joissa ihmiset ovat ja joissa he keskustelevat. Onneksi tällaisia kanavia on, joten jatkossa sosiaalisia medioita hyödynnetäminen lisääntyy. Esimerkiksi Facebook mahdollistaa jo sisäartikkelien julkaisun.

Tässä skenaariossa kuntien omat verkkosivut ovat suppeat, koska vuorovaikutus ja keskustelu on somessa omilla tileillä, ryhmien keskusteluissa ja kumppanina tuotetuissa artikkeleissa. Ehkä etusivulle kootaan virtoja eri lähteissä tuotetuista sisällöistä. Kunhan eri julkaisualustat sen sallivat.

Minkä skenaarion sinä ostat? Vai otatko kaikki?

Advertisement

2 Comments

 1. Risto sanoo:

  Kolmannen skenaarion kohdalla olisin hyvin konservatiivinen ja tarkastelisin asiaa yhdenvertaisuuden, avoimuuden ja tarkoituksenmukaisuuden kannalta. Yksi näkökulma joidenkin sosiaalisen median palveluiden tapaan jakaa tietoa löytyy Ylen artikkelista http://yle.fi/uutiset/8944708

  1. Anna Availa sanoo:

   Näin juuri – mainitsemasi arvot ovat tärkeitä kunnan viestinnässä ja kunnan tulee huolehtia näistä omassa viestinnässään. Kolmannessa skenaariossa asioiden levittämisessä ja niistä keskustelussa hyödynnettäisiin kanavia, jotka ovat tuttuja kuntalaisille. Mutta kyllä niiden koti on omissa kanavissa.

Kommentointi on suljettu.