Ensivaikutelma à la Google

Muilla Paavo Väyrysillä ei ole mitään mahdollisuutta Google-maailmassa. Kuva http://www.vayrynen.com

Live-elämässä sanotaan, että ensivaikutelma on kovin tärkeä, ja sitä ei voi enää muuttaa. Mutta missä ensivaikutelma vasta onkin pysyvä, on Google. Nykyään ei mene edes palaveriin ilman, että googlaa osallistujien nimet ja utsi hieman pohjatietoa ennen tapaamista. Mitä siis näytölle räpsähtää, kun napsuttaa Google-kenttään onnekkaan etsittävän nimen. Vaihtoehtoja on useita.

Tyrmistyttävin on – ei mitään. Ei mitään henkilöön viittaavaa. Haloo, onko tällä ihmisellä ollenkaan elämää, tai onko häntä edes olemassa? Ehkä hän on kovin nuori tai kovin vanha? Tämä on turhauttavin vaihtoehto, sillä tämän tuloksen jälkeen joutuukin tyytymään pelkkiin perinteisiin havainnoinnin menetelmiin.

Äärivaihtoehtona ruudun täyttää välittömästi kymmenet osumat ja lisää seuraa seuraavilta sivuilta. Kutina tuntuu jo vatsanpohjassa, mutta pettymys on suuri, kun huomaa, etteivät osumat viittaa omaan etsittävään. Tällä onnekkaalla on nimittäin nimikaimana jonkin sortin julkimo. Hauskimpia kaimoja ovat lystikkäät näyttelijät ja ikävystyttävimpiä ahkerat puulaakiurheilijat, jotka ovat kisannut joka niemessä ja notkossa. Pettymys on käsin kosketeltavissa, tästä suosta ei nimittäin heru mitään.

Kaimat ovat muutenkin viheliäisiä, sillä hakutuloksena saattaa olla joku onneton tunari, joka jättää maksunsa maksamatta ja turmelee huonolla maineellaan kaikki kaimansa. Ja tässä tapauksessa ei voi olla edes varma siitä, kuka kukin on.

Osumien osumia ovat tietysti hölmöt Karjala vapaaksi -nettiadressinimmarit tai kiihkeät keskustelukommentit muutaman vuoden takaa. Löydökset kruunaa vielä virahtaneet kuvat ja videot, joissa nojaa neukkaripöytään käsiposkella tai juoksee hikisenä maalisuoralla.

Tylsimpiä löydöksiä ovat pari ruudullista Twitter-, LinkedIn- ja Facebook-linkkejä, joiden selaaminen puuduttaa nopeasti. Mutta näillä voi myös pelastaa oman nettimaineensa, jos on tullut oltua nettiaktiivinen ennen kuin huolehti omasta henkilöbrändistään. Näiden avulla kun voi tipauttaa pöllöimmät kommentit sivuille, joiden siivilöintiä ei kenenkään kärsivällisyys kestä.

Advertisement