Yhteisömanageri, olet tähti!

Kuva tähtipilvestä Wikipediasta.
Kuva Wikipedia

Verkkoyhteisöjen managerointi on melkoisen erilaista puhutaan sitten sisäisistä tai ulkoisista ryhmistä. Johanna Janhonen kuvasi blogissaan yhteisömanagern tehtäviä, joita ovat muun muassa tietovirtojen seuraaminen, yhteisön edustaminen, ilosanoman levittäminen, tiedottaminen ja palautteen kerääminen. Nämä korostuvat etenkin ulkoisilla areenoilla. Sisäisillä innostaminen ja näkyväksi tekeminen ovat tärkeää. Annan CMAD-päivän, Community Manager Appreciation Day, puhujien luonnehtia yhteisön manageerausta eri areenoiden näkökulmasta.

Sisäinen tsemppari

Sisäisten yhteisön manageerauksessa tarvitaan erityyppistä toimintaa yhteisön eri vaiheissa. Aluksi manageri on mahdollistaja. Kaivaa työyhteisöstään jo käytetyt yhteisökanavat esille, taistelee IT:n kanssa yhteisölle sopivimmat väliineet ja haistelee organisaatiosta ne, joiden työntekemistä yhteisölliset työkalut auttavat. Sen jälkeen alkaakin tsemppaus ja innostus.

Konecranesin Marko Suomi kertoi sisäisestä tsemppiryhmästä, joka toimii eri puolilla organisaatiota ja on valmiina auttamaan ja opastamaan sisäisiä somelijoita. Tämä oto-parvi toimii itsekin verkostomaisesti ja kokeilee uusia työtapoja. Yhteisömanagerina Marko johtaa yhteisöä alta, hän huolehtii, että työkalut on kunnossa, mahdollisuudet olemassa ja antaa muidenkin olla äänessä.

ideacasan Juha Krapinoja ja TEMin Jaani Heinonen korostivat sitä, kuinka tärkeää on löytää pienet ja innostuneet etujoukot hyödyntämään yhteisöllisiä välineitä omassa jokapäiväsessä työssä. Ja tehdä sitten tämä tekeminen ja varsinkin sen hyödyt näkyväksi.

Ystävällinen diktaattori

Ulkoinen verkkoyhteisöjen manageri ylläpitää ja edistää organisaation mainetta sosiaalisen median kanavissa. Tekee hän sitä sitten itse tai ohjaa yhteisön kautta. Sosiaalisen median juttu on vuorovaikutus, joten on tunnettava ne, kenen kanssa keskustelee ja löydettävä oma persoona.

Ulkoiset yhteisöt eivät ole aina yhden ja samanhenkilön näppien alla. Aarikan Maarit Riikonen toikin esille yhteisen punaisen langan ymmärtämisen merkityksen kaikkien päivittäjien kesken.

Ulkoisten ryhmien motivoinnissa toimii pinnallisemmatkin kikat. VTT:n Pirjo Friedrich kuvasi, miten voi hyödyntää yhteisön alkuinnostusta ja viikkorytmiä päivityksiä ja tehtäviä antaessa. Palkkiot ja kilpailut saavat ihmiset helposti mukaan. Verkkoanalytiikka auttaa kovasti oikea-aikaisessa aktivoinnissa.

Negatiiviset nillittäjät ovat vaikeita kohdata avoimessa vuorovaikutuksessa. Some-kielikoulujen Senja Larsen kehotti hurmaamaan häiriköt. Tämähän onnistuu, kun lähettää hunajaisen hurmaavan vastauksen, vie keskustelun uuteen suuntaan, antaa yhteisön vastata, lähettää kiltin yksityisviestin tai viimeisenä keinona sulkea admin-oikeuksilla häirikön yhteisöstä pois. Eikä koskaan, ikinä provosoidu. Jollaakin manageroinut Jukka Eklund muistutti paksunahkaisuudesta, sillä moni negatiivinen kommentti hukkuuu kohinaan. Jos areenoilla on väärää tietoa, ne voi pyytää korjaamaan.

Yle on tehnyt yhteisömanagereistaan brändättyjä tuotteita. Mika Tolvasen hahmona toimi YleX:n verkostoissa pitkään Sippo, joka oli kuin juontaja, mutta verkossa. Todellinen tehty tähtihahmo.

Ironskyn Jarmo Puskala kiteytti hyvin ulkoisen verkkoyhteisön manageerin roolin. Yhteisömanageri on ystävällinen diktaattori, joka toimii aina yhteisön parhaaksi, mutta ei toimi yhteisön ehdoilla. Kaikki vuorovaikutus lähtee siitä, että yhteisöllisen tekemisen pitää olla hauskaa.

Oli kyse sitten ulkoisten tai sisäisten yhteisöjen innostamisesta, Antti Isokangas korosti sisällön tärkeyttä. Aidosti kiinnostavaa sisältö leviää luonnostaan. Sisältö tekee myös tyypin ja antaa sille kielen, sielun.

Advertisement