Some tappaa (tv:ssä)

Tämäkin mies saattoi käyttää Twitteriä juuri ennen kiinnijääntiä. Kuva daemonstv.com

Tv-sarjat opettavat meitä some-ohjeitakin tehokkaammin, mitä sosiaalisen median käyttäminen saattaa aiheuttaa.

Somen vaarallisesta nopeudesta vakuuttivat Detroit ja Todistettavasti syyllinen, joissa twiitit kulkivat nopeammin kuin tutkinta ja saattoivat vaaraan murhaan liittyvät syylliset ja syyttömät henkilöt.

Sosiaalisen kuoleman läsnäolon aisti Paljastavissa valheissa, kun twittermäinen sovellus paljasti pomon lapsen kaverit. Gleessä taas Twitter pisti painetta suosituimmuuteen: jos suosikkioppilaiden suosionlaskusta oli edes epäilys, laski seuraajien määrä välittömästi. Noidankehä oli valmis pyörähtämään.

Päähenkilöiden maine oli menossa Good Wifessa, kun perheen lasten ystävä twiittasi ilkeämielisesti perheen sisäiset asiat kaikille tiedonhaluisille. Samaisessa sarjassa Facen profiilikuvassa näkyi vakuutuspetosepäillyn kädessä tupakka. Ja niinhän se narahti.

Todellinen hengenlähtö oli lähellä Greyn anatomiassa, kun lääkäriopiskelijat twiittasivat sappileikkauksen suoraan leikkaussalista 3 000 seuraajalle. Onneksi potilas saatiin pelastettua ja twiittailukin sai jatkua.

Tv-sarjoista johdetut some-ohjeet ovat:

  • Älä kerro somessa keskeneräisiä asioita.
  • Ole huolellinen, millaisista asioista kerrot itsestäsi, sillä kaikki seuraajasi eivät tahdo sinulle vain hyvää.
  • Tarkkaile ystäviesi somepäivityksiä, ja ohjeista heitä tarpeen tullen.
  • Some muodostaa sinusta koko ajan mielikuvaa – hyvää tai huonoa.
  • Lataa someen vain sellaisia kuvia, joissa et tee pahoja.
  • Kun sometat, älä säädä samalla muuta.

Kunnon ohjeissa on lopussa tieto siitä, mitä seuraa, jos ei noudata ohjeita. Tv-sarjoja mukaillen: ”Jos et näitä ohjeita noudata,  voit kuolla (tai vähintään menettää maineesi)”.

Advertisement