Sosiaalisen median hiljaiset signaalit

Kuva Wikipedia

Hiljaiset signaalit ovat työssä elintärkeitä, mutta niin ne ovat siviiipuolellakin, koska kertovat varmaa faktaa. Kuvista kertyy roppakaupalla tietoa, kuten myös teoista ja tykkäyksistä. Mutta parasta sanatonta antia antavat pienen pienet vihjeet, joihin tarvitaan vain hieman tarkkaavaisuutta ja pikkuisen enemmän mielikuvitusta.

Facessa pieniä vinkkejä uusista ihastuksista saa seuraamalla, kuka on ollut missä kenenkin kanssa. Twitterissä puolison seuraamattomuus kielii ehdottomasti välien viilenemisestä, sillä kun Demi lopetti Ashtonin seuraamisen, oli ero kuukaudessa selvä. Twiittaajien elämänkatsomus taas selviää helposti, kun painaa muistiin, mistä välitetyt linkit ovat peräisin.

LinkedInin äkillinen aktivoituminen antaa vihiä tulevasta työpaikan vaihdoksesta. CV:een päivitys ja menestyneiden tuttujen haalinta kontakteiksi on varmaa ammatillisen profiilin petrausta. LinkedInin CV:eistä on muutenkin mukava tehdä varmoja johtopäätöksiä henkilöiden kytköksistä, kun huomaa yhteisiä opiskelu- tai työpaikkoja. LinkedIn on siinä mielessä metka vempele, koska siitä näkee, kuka käy profiiliani katselemassa. Terkkuja vaan sillekin exälle, joka kävi luurimassa kuulumisiani, mutta oli muuten hipihiljaa.

Foursquar on koettu joissain yrityksissä niin tehokkaaksi hiljaisen tiedon välittäjäksi, että onpa kielletty käyttö kokonaan, jottei ole myyntimies paljastamassa, missä on asiakkaita kalastamassa. Onkin halpaa hupia seurata twiittien kautta, missä seurattavat viipottavat ja tehdä päivitysten perusteella varmoja johtopäätöksiä uusista yhteistyökumppaneista.

Heiaheian statuksista saa satavarmasti selville elämäntilanteet. Epäsäännöllisesti päivittävät hyötyliikkujat ovat ehdottomasti pienten lasten vanhempia. Vapaa-aikansa tehokäyttäjiä ovat juoksijat, jotka pidentävät koko ajan matkojaan maratonin kiilto silmissä ja joita ei marginaaliajatkaan harrastuksessa haittaa.

Rivienvälisyydet ovat sitten ihan toinen tarina. Blogit ovat loppumaton lähde kertomaan pieniä, mukavia yksityiskohtia kirjoittajan kiinnostuksen kohteista, vaikka ei suoraan mitään sanoisikaan. Onhan tässä tullut paljastetuksi, että pidän patikoinnista, kissoista ja miehestäni. Blogien lähiluku on kiehtovaa, mutta niin ovat nekin asiat, joista ei kirjoiteta mitään. Eihän sitä mielellään usuta sellaisen asian äärelle, joka ei kestä päivänvaloa.

Taisi olla Petteri Järvinen, joka kertoi, kuinka nopeasti saa selvitettyä henkilön seksuaalisen suuntautumisen, kun selvittää henkilön seuraajat ja seurattavat. Jos ei itse paljasta itsestään asioita, aina löytyy jokunen, joka kertoo kaiken.

Advertisement

2 Comments

  1. Laitoin erinomaisesta jutustasi vinkin blogini foorumiin.
    T.P

    1. Anna Availa sanoo:

      Kiitoskiitos, vähän huumorimielellä tuli kirjoiteltua, mutta totta toinen puoli. Halusi tai ei, erilaiset toimet kertovat itsestämme. Järjestelmät keräävät paljon ja muistavat kaiken. On hyvä, että ilmapiiri höllentyy avoimuuden suhteen. Tahattomilta ylläreiltä voi välttyä, kun toimii kohtuu tietoisesti ja ymmärtää käyttämiään välineitä. Niin ja niitä ihmisiä.

Kommentointi on suljettu.